Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nevím si rady s žádostí o přídavek na dítě. Celkem mám 3 děti, dvě dcery (17 a 13 let) z předchozího vztahu, který skončil před sedmi lety rozchodem, děti zůstaly se mnou a na výživném jsme se dohodli pouze mezi sebou. Mohu prokázat měsíčními výpisy z účtu. A teď mám třetí dceru (2 roky) s novým přítelem, se kterou jsem momentálně doma a pobírám rodičovský příspěvek.

Přítel pracuje. Doteď jsem o žádnou pomoc nežádala, ale vše se strašně zdražilo a chtěla bych zkusit požádat o příspěvek na dítě, možná i příspěvek na bydlení (platíme více než 30% měsíčních příjmů), ale tam zas nevím, jestli nevadí, že jsem v pronájmu, ve kterém nemám trvalé bydliště. Smlouvu a všechny doklady o placení záloh samozřejmě mám. Moc děkuji za radu. S pozdravem Vilma.

 

ODPOVĚĎ:
Přídavky na děti a příspěvek na bydlení patří mezi tzv. dávky státní sociální podpory - podmínky, za kterých máte na tyto dávky nárok, upravuje zákon č. 117/1995 Sb. , o státní sociální podpoře. Na přídavek na dítě máte nárok tehdy, pokud příjem Vaší rodiny nepřesáhne 3,4 násobek jejího životního minima. Jestliže žijete všichni společně, pak činí životní minimum Vaší domácnosti částku 17.530 Kč. Pokud tedy měsíční příjem Vaší domácnosti nepřesáhne částku 59.602 Kč, vznikne Vám nárok na přídavky na děti v celkové výši 4.380 Kč. Pro nárok na přídavky na děti je zapotřebí doložit Vaše příjmy a příjmy Vašeho přítele za předchozí kalendářní čtvrtletí, dokládat výdaje není zapotřebí.
Co se týče příspěvku na bydlení, na ten má nárok vlastník či nájemce bytu/domu, pokud 30% příjmů domácnosti nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. Za nájemce se přitom považuje i podnájemce celého bytu, který byt užívá se souhlasem vlastníka, není nutné mít na dané adrese trvalý pobyt. Pro nárok na příspěvek je opět zapotřebí doložit příjmy vás obou a také náklady na bydlení za uplynulé kalendářní čtvrtletí. O obě dávky můžete požádat na úřadě práce v místě Vašeho bydliště, kde získáte potřebné formuláře, žádosti je možné podat také online.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.