Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Dne 31.1.2023 mi končí pracovní poměr dohodou. Jenže jsem teď momentálně nemocná a bojím se jít na neschopenku, protože nevím, když mi pracovní poměr skončí, jestli dostanu nějaké peníze z nemocenské? Někde jsem četla, že si mohu vzít neschopenku ještě týden po tom, co mi pracovní poměr skončil, že jsem v ochranné lhůtě, ale že mi zaměstnavatel nebude už nic vyplácet, až po těch 14-ti dnech sociálka.

Ale nevím, jak to je, kdybych si vzala neschopenku například 30.1. ještě před ukončením pracovního poměru. Dostanu ještě od nich peníze za neschopenku nebo už ne? A mohou mi případně prodloužit pracovní poměr o ty dny, které jsem byla nemocná? Zase bych nerada, aby mi kvůli tomu dělali nějaké problémy. Zatím ještě nemám podepsanou dohodu o skončení pracovního poměru, tu bych chtěla podepsat až 31.1.2023, ať jsem případně nějak chráněna. Protože si myslím, že když bych ji podepsala, tak už by mi za tu neschopenku nic dát nemuseli, kdybych na ni tedy šla, je to tak? Předem moc děkuji za odpověď, s pozdravem, Veronika.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud pracovní poměr končí dohodou, není pracovní neschopností prodlužován. Pokud by pracovní neschopnost vznikla ke dni 30.1. a pracovní poměr končil 31.1., zaměstnavatel bude platit náhradu mzdy pouze ze dny 30. a 31.1.
Následně od 15. dne pracovní neschopnosti bude OSSZ vyplácet nemocenské.
S případným prodloužením pracovního poměru by musel zaměstnavatel souhlasit, což se nedá předpokládat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.