Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Z důvodu zrušení pracovní pozice jsem dostala od zaměstnavatele výpověď a 5 měsíční odstupné. Jelikož mám již delší dobu zdravotní problémy, hodlám nastoupit na nemocenskou. Je výhodnější nastoupit nemocenskou poslední pracovní den nebo v ochranné 7 denní lhůtě po ukončení pracovního poměru. Děkuji Iva.

ODPOVĚĎ:

Podle § 53 odst. 2 zákoníku práce platí, že byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
Pokud vznikne pracovní neschopnost byť i poslední den výpovědní doby, pracovní poměr neskončí, ale bude trvat dál. Zaměstnavatel tak bude mít povinnost vyplácet náhradu mzdy za prvních 14 dní pracovní neschopnosti a budete dále vedena jako zaměstnanec.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.