Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zajímá mě, zda vyplácení podpory v nezaměstnanosti by pokračovalo dle původního rozhodnutí ÚP i v případě, že si najdu rekvalifikaci a budu žádat ÚP o pokrytí nákladů rekvalifikace. Zda tzv. "podpora při rekvalifikaci" je něco jiného než krytí nákladů na rekvalifikaci akreditační společnosti. Jinými slovy, jestli lze pobírat podporu v nezaměstnanosti a zároveň procházet rekvalifikačním kurzem hrazeným ÚP. Děkuji Irma.

ODPOVĚĎ:
Pokud byste se účastnila rekvalifikace, kterou by zajišťoval úřad práce, nebyla by Vám během rekvalifikace vyplácena podpora v nezaměstnanosti, ale podpora při rekvalifikaci. Její výše činí 60% průměrného měsíčního čistého výdělku v posledním zaměstnání.
Pokud si rekvalifikační kurz najdete sama, může Vám úřad práce po jeho úspěšném absolvování cenu kurzu proplatit - v takovém případě Vám úřad práce ještě před zahájením rekvalifikace vydá potvrzení o tom, že po předložení dokladu o úspěšném absolvování této rekvalifikace uhradí rekvalifikačnímu zařízení cenu rekvalifikace. Úřad práce může hradit cenu rekvalifikace pouze po dobu, po kterou je uchazeč o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání veden v evidenci uchazečů o zaměstnání nebo zájemců o zaměstnání. Pokud byste ale následně bez vážného důvodu odmítla nastoupit do zaměstnání odpovídajícího nově získané kvalifikaci, budete povinna úřadu práce cenu rekvalifikace vrátit. Příspěvek na úhradu rekvalifikace a podpora v nezaměstnanosti na sobě nijak nezávisí, takže můžete čerpat podporu v nezaměstnanosti a současně si nechat proplatit rekvalifikaci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.