Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od května 2021 jsem na nemocenské, kvůli nemoci, která mi v budoucnu neumožní vykonávat aktuální práci, kterou vykonávám již 5 let (ID nedostanu).   Prodlužoval jsem neschopenku na sociálce, nicméně 27.10.2022 mi přestane platit a již mi ji neprodlouží. Kdybych se se zaměstnavatelem domluvil o okamžitém ukončení pracovní smlouvy, mohl bych si třeba na dva měsíce zaplatit zdravotní pojištění a po Novém roce se registrovat na úřadu práce?

Dostával bych podporu v nezaměstnanosti klasickým způsobem? Ještě podotázka - budu mít vůbec na podporu nárok? Děkuji za odpověď David.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže Vám koncem října končí podpůrčí doba při nemocenské, bude zapotřebí ukončit také Vaší dočasnou pracovní neschopnost - o jejím ukončení rozhodne Váš ošetřující lékař. Bez ukončení dočasné pracovní neschopnosti není možné evidovat se na úřadě práce.
Pokud Váš pracovní poměr stále trvá, bude zapotřebí kromě ukončení pracovní neschopnosti ukončit i pracovní poměr. Jestliže s tím bude zaměstnavatel souhlasit, můžete tak učinit dohodou k jakémukoliv datu. Pokud ale ukončíte pracovní poměr dohodou (nebo výpovědí) bez tzv. vážného důvodu - vážné důvody vymezuje § 5 písm. c) zákona o zaměstnanosti - bude Vám následně krácena podpora v nezaměstnanosti.
Doporučuji zaevidovat se na úřadě práce ihned po skončení pracovního poměru - v opačném případě by Vám mohl být přiznán nárok jen na minimální podporu v nezaměstnanosti. Nárok na podporu v nezaměstnanosti Vám vznikne, výše podpory by se měla počítat z výdělku, kterého jste dosahoval v zaměstnání, resp. z výdělku, kterého byste dosahoval, kdybyste místo pracovní neschopnosti normálně pracoval. Výše podpory v nezaměstnanosti by měla činit první dva měsíce 65%, další dva měsíce 50% a zbývající část podpůrčí doby 45% Vašeho průměrného čistého měsíčního výdělku. Pokud ale ukončíte zaměstnání bez vážného důvodu, bude Vaše podpora od počátku podpůrčí doby činit 45% průměrného čistého výdělku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.