Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Maminka je 02/201-08/2022 doma na nemocenské - má onkologické onemocnění (rakovina), které ji bohužel znemožnilo práci vykonávat. Pobírá nemocenské dávky (jako zaměstnanec Českých drah, s. p.). zároveň je ale OSVČ, kdy provozuje obchod. Má tam místo sebe naší babičku, která ji vypomáhá a zaskakuje za ni.

V době nemoci matky je zavřeno. Má nárok v tuto chvíli nárok na dávky nemocenské jako zaměstnanec nebo i jako OSVČ. Jako OSVČ nikde nic nenahlašovala. Běží ji tedy nemocenská pouze jako zaměstnanci Českých drah, s. p. Děkuji za informaci, Gita.

 

ODPOVĚĎ:
Podmínky nároku na nemocenské u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) upravuje zákon o nemocenském pojištění. Paragraf 24 tohoto zákona říká, že: Podmínkou nároku na nemocenské z pojištěné činnosti, která je samostatnou výdělečnou činností, je dále účast na pojištění jako osoby samostatně výdělečně činné podle § 11 alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházející dni vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo dni, od něhož je nařízena karanténa. Podle § 16 téhož zákona pak platí, že: Pojištěnec nemá nárok na výplatu nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, otcovské a ošetřovného za dobu, po kterou vykonává v pojištěné činnosti, ze které tyto dávky náleží, práci nebo osobně vykonává samostatnou výdělečnou činnost.
První podmínkou pro nárok na nemocenskou tedy je, aby si Vaše maminka nejméně tři měsíce před dočasnou pracovní neschopností hradila nemocenské pojištění, které je pro OSVČ dobrovolné. Pokud si Vaše maminka jako OSVČ nemocenské pojištění nehradila, nárok na nemocenské dávky jí nevznikne. Druhou podmínkou je, aby během pracovní neschopnosti osobně nevykonávala výdělečnou činnost. Pokud si Vaše maminka hradila nemocenské pojištění a nyní jí vypomáhá babička, případně je obchod zavřený a nedošlo k přerušení či ukončení podnikání, nárok na nemocenské dávky by jí mě vzniknout. V takovém případě doporučuji obrátit se se žádostí o nemocenské dávky na OSSZ v místě výkonu podnikání. Nad rámec Vašeho dotazu podotýkám, že pokud Vaše maminka místěn příslušné OSSZ neoznámila, že je v pracovní neschopnosti, má i nadále povinnost hradit zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.