Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2017 jsem ovdověla, manžel byl Nizozemec a pracoval na sebe. Mám 2 nezletilé děti (12 a 10), vrátila jsem se do ČR. Děti tu chodí do školy a já pracuji ve školství. Nejsem zběhlá v systému podpory a nikdy jsem nebyla pijavice ale domnívám se, že jelikož jsem vdova, mněli bychom nárok na nějaké příspěvky.

Odmítli mne na OSSZ i na pracovním úřadu, s tím, že nemám nárok na nic. Žijeme pouze z mého platu, než původně byl plán ze dvou. Prosím moc o radu, co mám dělat a na koho se obrátit. Plat mám 37.000 Kč čistého. Mimochodem, Nizozemci mi řekli, aby se postarali Češi. Mnohokrát děkuji za jakoukoliv radu. S pozdravem, Emilie.

 

ODPOVĚĎ:
V bezplatné právní poradně jsou zodpovídány dotazy pouze v rámci českého právního řádu. Ve Vašem případě se však jedná o situaci s mezinárodním prvkem, protože Váš manžel byl Nizozemec. Pokud byste měla v Nizozemsku bydliště nebo byste tam pracovala, měla byste automaticky uzavřené pojištění pozůstalých. Pokud jste ale v Nizozemsku nebydlela ani nepracovala a neuzavřela jste toto pojištění dobrovolně, pak se obávám, že na pozůstalostní dávky z Nizozemska opravdu nárok nemáte.
Česká republika má s Nizozemskem uzavřenou pouze mezinárodní smlouvu o exportu dávek v nemoci a mateřství, důchodů a rodinných dávek na území druhého smluvního státu (tedy z Nizozemí do ČR a zpět). Pokud Vám tedy na OSSZ sdělili, že Vám v ČR nárok na pozůstalostní důchod nevzniká, pak na výplatu vdovského důchodu opravdu mít nárok nebudete.
Z obecných dávek, na které byste mohla mít nárok, by připadaly v úvahu přídavky na děti nebo příspěvek na bydlení. Na přídavky na děti byste měla nárok tehdy, pokud by příjem Vaší domácnosti nepřesahoval 3,4násobek jejího životního minima. Životní minimum Vaší domácnosti je stanoveno částkou 10 050 Kč, hraničním příjmem pro nárok na přídavky na děti je tedy příjem ve výši 34 170 Kč. Protože tento příjem přesahujete, nárok na přídavky na děti Vám bohužel nevznikne.
Na příspěvek na bydlení byste měla nárok tehdy, pokud jste vlastníkem či nájemcem bytu/domu a 30% (v Praze 35%) příjmů Vaší domácnosti nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. Žádost je zapotřebí podat úřadu práce v místě Vašeho bydliště a k žádosti přiložit Vaše příjmy a náklady na bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.