Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje teta byla vážně nemocná a rozhodla se skoncovat se životem. Napsala dopis na rozloučenou, nechala všechny osobní věci doma a odešla neznámo kam. Několikrát prý říkala, že skočí z mostu. Toto se stalo v lednu 2022 a do dnes (06.05.2022) se teta nenašla. Důchod jí stále chodí na účet, z kterého je příkazem posílána platba za pronájem bytu, ve kterém žila sama.

Můj dotaz zní - jak je to s vrácením důchodu, až se teta najde? Bude muset někdo z rodiny doplatit odeslané peníze za nájem? Nájemce smlouvu nechce zrušit, protože je teta stále jen pohřešovaná. Děkuji PT.

 

ODPOVĚĎ:
Přeplatek na důchodu je nutné vrátit, přičemž je rozhodné datum úmrtí na úmrtním listu. V případě vyplacení důchodu na bankovní účet zemřelého požádá Česká správa sociálního zabezpečení banku o vrácení důchodu. Pokud již na účtu není dost peněz má povinnost vrátit peníze případný disponent účtu, pokud žádný není tak manžel, kterému vznikl nárok na vdovecký důchod, poté děti či rodiče, kteří žijí ve společné domácnosti. Pokud žádná taková osoba neexistuje, považuje se přeplatek důchodu za dluh, který je následně řešen v rámci dědického řízení (vizte § 64 odst. 6 zákona č. 155/1995 Sb.), o důchodovém pojištění.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.