Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřeboval bych radu ohledně registrace do evidence uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce ČR. Poslední rok (01/2021-01/2022) jsem byl ve stavu práce neschopných. Do práce jsem se už kvůli zdraví nevrátil a pracovní poměr ukončil. Během nemocenské jsem přemýšlel co budu dělat a postupně se dostal k tomu, že budu podnikat.

Pro mou zamýšlenou činnost bylo vhodné založit s. r. o. , a to jsem začátkem roku 2022 udělal. Protože však teď nemám příjem a společnost bude generovat obrat až za nějakou dobu, tak žiju z úspor.   Po příchodu na úřad práce, kde jsem se chtěl zaregistrovat a splnit tak po ukončení pracovního poměru svou povinnost, mi bylo řečeno, že pokud chci být registrován na ÚP, tak musím zrušit živnost, což znamená ukončit podnikání, nebo nebudu zaregistrován. Nechápu, proč bych teď nemohl být registrován na ÚP, když nemám ze společnosti žádný příjem a musel bych tak navíc i platit zdravotní pojištění. Děkuji předem za radu, případně právní posouzení. David.

 

ODPOVĚĎ:
Problematiku evidence na úřad práce upravuje zákon o zaměstnanosti. Paragraf 25 tohoto zákona říká, že uchazečem o zaměstnání může být (a na úřadě práce se tedy může evidovat) fyzická osoba, která má na území České republiky bydliště a která není v pracovněprávním vztahu nebo ve služebním poměru, osobou samostatně výdělečně činnou nebo společníkem nebo jednatelem společnosti s ručením omezeným.
Zákon tedy neumožňuje podnikatelům evidovat se na úřadě práce a pracovník úřadu práce tedy postupoval v souladu se zákonem, když Vás odmítl přijmout do evidence uchazečů o zaměstnání. Nyní tedy máte dvě možnosti: ukončit nebo alespoň přerušit živnost a poté se zaevidovat na úřadě práce - v tomto případě za Vás bude zdravotní pojištění hradit stát. Druhou možností je pokračovat v podnikání a platit si za sebe zdravotní pojištění sám.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.