Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji v Řecku již 23 let (1998-2021). Stále mám české občanství a trvalé bydliště v ČR. Moje 2 děti taktéž. Druhá dcera je těžce postižená, zde v Řecku jsme prošly několika komisemi a teď před dvěma lety nám bylo uznáno 100% postižení do konce života. Je jí 11 let a je na úrovni 6-ti měsíčního dítěte.

Trpí farmakorezistentní epilepsii, DMO, je ležák. Mám nárok prosím na nějakou dávku z ČR? Pojištěné jsme zde a to jen z důvodu, že jsem si sem převedla odpracované roky z ČR, bohužel pracovat nemohu. Dále zde v Řecku se nám péče o osobu blízkou nepočítá do důchodu. Neberu žádný příspěvek na péči, ani zde ani v ČR. Zde nic takového neexistuje. Dcera bere pouze důchod.   Nejsem vdaná. Již jsem přeložila veškeré rozhodnutí z komisí do ČJ a chci je poslat alespoň na důchodové. Moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Osobám, jejichž zdravotní stav je dlouhodobě nepříznivý, jsou v České republice vypláceny především dvě dávky - příspěvek na péči a invalidní důchod. Základní podmínkou nároku na příspěvek na péči je kromě zhoršeného zdravotního stavu nejen trvalý pobyt v ČR a české občanství, ale i skutečné bydliště na území ČR. Před rozhodnutím o (ne) přiznání příspěvku na péči totiž probíhá sociální šetření přímo v domácnosti žadatele. Jestliže dlouhodobě žijete s dcerou v Řecku, sociální šetření nebude moci proběhnout a nárok na příspěvek na péči Vám nebude přiznán.
V případě invalidního důchodu by připadal v úvahu pouze tzv. invalidní důchod z mládí. Podle § 42 zákona o důchodovém pojištění má na invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně nárok též osoba, která dosáhla aspoň 18 let věku, má trvalý pobyt na území České republiky a je invalidní pro invaliditu třetího stupně, jestliže tato invalidita vznikla před dosažením 18 let věku a tato osoba nebyla účastna pojištění po potřebnou dobu. Podmínkou pro získání tohoto důchodu je tedy dosažení zletilosti - žádný invalidní důchod pro děti mladší 18 let v ČR neexistuje, pouze výše uvedený příspěvek na péči. Pro získání dalších dávek byste se tedy buď musela s dcerou přestěhovat do České republiky, nebo se žádostí o invalidní důchod počkat až na dosažení její zletilosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.