Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Podal jsem žalobu pro nepřiznaní invalidního důchodu a na základě toho již proběhlo posouzení před PK MPSV, která mě důchod přiznala. Dotaz: mohu na základě tohoto posudku stáhnout žalobu a poté co soud zastaví svým usnesením celé řízení mi ČSSZ důchod přizná NEBO musím trvat na žalobě, aby soud nařídil ČSSZ rozhodnout znovu? Děkuji Dominik.

ODPOVĚĎ:
Při žádosti o invalidní důchod Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) nejprve vydává posudek o invaliditě a teprve následně rozhodnutí o (ne) přiznání invalidního důchodu, proti kterému je možné podat námitky a následně správní žalobu. V rámci správního řízení pak posouzení zdravotního stavu provádí posudková komise Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Pokud tato komise rozhodla, že jste ve vyšším stupni invalidity, než jaký Vám přiznala ČSSZ, je to pro Vás rozhodně dobrá zpráva. Jedná se ale pravděpodobně o posudek o invaliditě, nikoliv o rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu. Žalobu tedy zpět neberte, naopak nechejte soudní řízení pokračovat a vyčkejte na rozhodnutí soudu. Na základě rozsudku by měla ČSSZ své původní rozhodnutí o důchodu změnit a (vyšší) invalidní důchod Vám přiznat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.