Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

V listopadu 2019 jsem nastoupila na nemocenskou kvůli rizikovému těhotenství, která mi skončila v dubnu 2020, kdy jsem začala čerpat mateřskou. V květnu, 3 týdny po porodu nám syn ale zemřel, takže jsem do července ještě byla na mateřské a potom šla opět na nemocenskou. Ta trvá doposud, ale přišel mi minuly týden dopis, že končí podpůrčí doba a budu si muset zažádat o prodloužení nemocenské vždy jednorázově o tři měsíce.

Momentálně jsem stále v péči psychiatra a s manželem se pokoušíme o další miminko, což je jediná možnost, jak se z toho všeho aspoň trochu dostat. Jenže pokud se zadaří a otěhotním, tak vlastně už nebudu mít nárok na nemocenskou, přestože budu určitě na rizikovém těhotenství. Můžete mi prosím poradit, jak to zkusit vyřešit, abych měla alespoň nějaký příjem? V naší situaci jsou peníze samozřejmě absolutně vedlejší záležitost, ale řešit to nějakým způsobem musím, hypotéka se našim smutkem nezaplatí. Předem moc děkuji za případnou radu. S pozdravem a přáním krásného dne, Lenka.

 

ODPOVĚĎ:
Maximální podpůrčí doba (doba vyplácení nemocenských dávek) při dočasné pracovní neschopnosti (DPN) činí 380 kalendářních dní. Tato doba může být prodloužena v případě, že v krátké době - nejdéle během 350 kalendářních dní od uplynutí podpůrčí doby - znovu nabudete pracovní schopnost, a to i k jiné než dosud vykonávané činnosti (například k jednodušší a fyzicky méně namáhavé práci). Pokud tedy existuje předpoklad, že cca nejpozději do roka od ukončení podpůrčí doby byste byla schopná opět pracovat (bez ohledu na případné těhotenství), doporučuji žádost o prodloužení podpůrčí doby podat. Žádost je zapotřebí podat do tří měsíců ode dne, kdy podpůrčí doba uplynula. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) může prodloužit podpůrčí dobu maximálně o tři měsíce, žádost o prodloužení podpůrčí doby je ale možné podávat i opakovaně, až do vyčerpání oněch 350 kalendářních dní.
Pokud Vám ČSSZ podpůrčí dobu prodlouží, mohla byste pak čerpat nemocenské i během případného těhotenství. Jestliže ale k prodloužení podpůrčí doby nedojde, pak - jak sama správně uvádíte - nebudete mít během těhotenství na nemocenské dávky nárok. Abyste nárok na nemocenské dávky v těhotenství měla, musela byste DPN ukončit a před nástupem na další DPN být nějakou dobu zaměstnaná. Podpůrčí doba by pak byla tak dlouhá, jak dlouho by trvalo toto Vaše zaměstnání před další DPN.
V případě neprodloužení podpůrčí doby si můžete zažádat jen o dávky, které nesouvisí s narozením dítěte a péčí o dítě. V úvahu připadá příspěvek na bydlení nebo dávky pomoci v hmotné nouzi - příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení. Na příspěvek na bydlení máte nárok tehdy, jste-li vlastníkem či nájemcem bytu/domu a 30% (v Praze 35%) příjmů Vaší domácnosti nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. Pro nárok na příspěvek je zapotřebí doložit příjmy Vás i Vašeho manžela a náklady na bydlení za uplynulé kalendářní čtvrtletí. Dále by připadaly v úvahu dávky pomoci v hmotné nouzi. U těchto dávek je ale kromě příjmů zapotřebí doložit také tzv. prohlášení o celkových majetkových a sociálních poměrech. To znamená, že úřad práce bude zajímat, zda Vy nebo Váš manžel vlastníte nějaký (ne) movitý majetek, zda máte peníze na bankovním účtu nebo jestli máte uzavřené stavební či penzijní spoření nebo životní pojištění. Pokud má Váš manžel vysoký příjem, je bohužel možné, že na uvedené dávky nedosáhnete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.