Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2011-2020 jsem pracoval v Německu jako Innendienstverkaufer. Bohužel firma se po 100 letech své existence dostala do finančních problémů, které skončily insolvenci společnosti. Žádný investor se vlivem současné pandemie nenašel a vlivem těchto skutečností jsem obdržel od insolvenčního správce výpověď k 1.5.2020.

Ve výpovědi je zákonem daná výpovědní doba v délce 3 měsíců. Nicméně jsme byli všichni zaměstnanci ihned uvolnění s tím, že firma nemá peníze na vyplacení výpovědní doby a máme se od 1.5. 2020 proto nahlásit na Úřad práce v Německu a zažádat o Arbeitslosengeld. Mám jako pendler s trvalým bydlištěm v České republice nárok alespoň po dobu 3 měsíců (prý zákonem daná výpovědní doba v případě insolvence společnosti) pobírat dávky nezaměstnanosti (Arbeitslosengeld), když firma není schopna vlivem insolvence společnosti tuto výpovědní dobu zaplatit. Chtěl bych Vás moc poprosit o odpověď co v nejbližším možném termínu, jelikož mám čas pouze do úterý 5.5.2020 v případě oprávněném nároku na Arbeitslosengeld o tuto podporu v Německu zažádat. Děkuji. S pozdravem. Gustav.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že výkon práce je v Německu, měl by vzniknout nárok na vyplácení podpory v nezaměstnanosti v Německu, kde jsou uloženy všechny relevantní záznamy o průběhu zaměstnání. Doporučuji však kontaktovat místní úřady a nechat posoudit přímo Váš konkrétní případ a konkrétní okolnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.