Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Během smlouvy na dobu určitou (horník OKD) jsem utrpěl vážnější úraz ruky (nepracovní úraz) a odešel na nemocenskou v dubnu 2019. V srpnu 2019 mi vypršela roční pracovní smlouva na dobu určitou, které nebyla prodloužena. Až do února 2020, jsem pravidelně nosil zaměstnavateli "lístek na peníze", ten byl bez výhrad zaměstnavatelem akceptován.

Na mé dotazy ohledně zápočtového listu z důvodů vypršení smlouvy, mi bylo ze strany zaměstnavatele oznámeno, že "jej obdržím, až po ukončení nemocenské." Po celou dobu místní OSSZ, vyplácel nemocenskou na můj bankovní účet. Protože nemocenská se již blíží délky jednoho roku, byl jsem pozván na komisi, z důvodu posouzení invalidního důchodu. Během trvání nemocenské, jsem řádně navštěvoval lékaře, který vzhledem ke zdravotnímu stavu nemocenskou opakovaně prodlužoval. Také jsem byl během této doby 2× operován, naposledy v únoru 2020. Ruka ještě není plně zhojená, stále docházím na rehabilitace. Bude ještě nutný drobný chirurgický zákrok. Předpokládaná pracovní neschopnost původního zaměstnání je ještě minimálně 2-4 měsíce. Nyní, cca 2 týdny nazpět, jsem byl kontaktován místní OSSZ, jejíž pracovník tvrdí, že nemocenskou pobírám neoprávněně dlouhou dobu po skončení pracovního poměru. Jaký je prosím právní výklad této situace? Je pravda, že nemocenskou pobírám neoprávněně? Pokud ano, jak jsem měl správně postupovat? Může OSSZ případně vyžadovat vrácení peněz? Jaký nyní zaujmout postoj a jak se připravit na řešení vzniklé situace s OSSZ? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud pracovní neschopnost vzniklá za trvání pracovního poměru pokračuje i po jeho skončení, nemá to vliv na výplatu dávek nemocenského pojištění, které pojištěnci náleží od 15. kalendářního dne trvání pracovní neschopnosti do skončení pracovní neschopnosti, případně do uplynutí zákonem stanovené podpůrčí doby, pokud by uplynula dříve.
Zaměstnanec OSSZ by měl jednoznačně odpovědět na otázku, o jaké ustanovení jakého zákona opírá své tvrzení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.