Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve svém zaměstnání pracuji na plný úvazek na dobu neurčitou. V říjnu 2019 jsem uzavřela ještě druhou pracovní smlouvu u jiného zaměstnavatele, a to na 0,5 úvazku (jedná se o práci převážně z domova). V polovině února 2020 budu však odcházet ze svého současného zaměstnání na mateřskou dovolenou, na kterou bude navazovat rodičovská dovolená.

Ve svém hlavním zaměstnání pracovat nebudu, ale vedlejší práci na poloviční úvazek bych si ráda ponechala po dobu celé mateřské a rodičovské dovolené. Je to možné, neztratím tím nárok na peněžitou podporu v mateřství, případně rodičovský příspěvek? Nebo je třeba pracovní smlouvu na vedlejší pracovní poměr nějak změnit, například na jinou pracovní pozici nebo na DPP? Děkuji mockrát za odpověď. Taťána

 

ODPOVĚĎ:

Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou) je zapotřebí získat alespoň 270 kalendářních dní nemocenského pojištění během posledních dvou let před nástupem na mateřskou dovolenou. Pokud byste chtěla nárok na PPM uplatňovat i ze smlouvy na poloviční úvazek, musela byste i u této smlouvy získat potřebných 270 dní nemocenského pojištění. Vzhledem k tomu, že se Vám to do nástupu na mateřskou dovolenou nepodaří (nestihnete na tuto smlouvu odpracovat potřebnou dobu), nebude Vám z této smlouvy plynout nárok na PPM. Díky tomu budete moci i během mateřské a také rodičovské dovolené na tuto smlouvu pracovat, aniž byste ji musela měnit na DPP či DPČ. Během mateřské dovolené totiž můžete vykonávat výdělečnou činnost, ze které Vám neplyne nárok na PPM. Během rodičovské dovolené pak můžete vykonávat výdělečnou činnost bez omezení, příjmy z výdělečné činnosti nejsou nijak sledovány a nemají na výplatu rodičovského příspěvku žádný vliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.