Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (3 hlasů)

Mám takový dotaz především týkající se nemocenských dávek. Je to složitější. Byla jsem v HPP a mám OSVČ jako vedlejší činnost od 5/2018. V dlouhodobé pracovní neschopnosti jsem podala výpoveď 25.4.2019, takže HPP bylo ukončen k 30.6.2019. Stále jsem pobírala nemocenské dávky dál až do 31.10., a od 1.11. mě lékař již uschopnil.

Jelikož jsem nové zaměstnátní sehnané neměla, tak jsem se rozhodla podnikat jako OSVČ na činnost hlavní. Do této doby jsem brala podnikání jako vedlejší činnost a výdělek byl tak nízký, že nepokryl ani režiji samotného podnikání. Vzhledem k předchozím investicím do podnikání nebylo vhodné činnost pozastavovat. Do této doby jsem neplatila zálohy na ZP ani na SP. Nyní po uschopnění jsem šla na OSSZ nahlásit podnikání jako hlavní činnost a zjistit kolik a kam mám platit zálohy. Zarazilo mě, že mi hlavní činnost uvedli ode dne ukončení pracovního poměru zpětně tj. od 1.7.2019 a musela jsem doplatit zálohy za tyto uplynulé měsíce. Jelikož jsem po tuto dobu pobírala nemocenskou podporu, mám nyní obavu, že budu muset podporu nějakým způsobem vracet. Je možné při ukončení HPP v neschopnosti, pobírat dávky, a dál podnikat na vedlejší OSVČ? Prosím, zkuste mi tuto situaci nějak objasnit, jak je to správně. Děkuji moc.

 

ODPOVĚĎ:
Za OSVČ s  vedlejší činností jste považována mj. tehdy, pokud máte zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění zaměstnanců. Pokud je takové zaměstnání ukončeno a není splněna jiná podmínka, pro kterou byste i nadále mohla být považována za OSVČ s  vedlejší činností, jste po skončení zaměstnání automaticky považována za OSVČ s  hlavní činností a tomu odpovídá i výše záloh na zdravotní a sociální pojištění. Jestliže Váš pracovní poměr skončil k  30.6.2019 a neoznámila jste OSSZ přerušení živnosti od 1.7.2019, pak jste byla od 1.7.2019 považována za OSVČ s  hlavní činnosti. Skutečnost, že jste byla během zaměstnání i po jeho skončení v  pracovní neschopnosti, nemá na posouzení situace ze strany OSSZ žádný vliv. To, že jste práce neschopná v  zaměstnání, totiž ještě automaticky neznamená, že jste práce neschopná i jako OSVČ – je tedy možné být jako zaměstnanec v  pracovní neschopnosti a současně i nadále podnikat jako OSVČ. Zpětné vyměření záloh u hlavní činnosti ze strany OSSZ je tedy v  pořádku. Pokud jste nechtěla od 1.7.2019 jako OSVČ platit vyšší zálohy, měla jste živnost přerušit nebo nastoupit na nemocenskou i jako OSVČ. Pokud jste si jako OSVČ s  vedlejší činností hradila i nemocenské pojištění, mohla jste mít nárok na nemocenské dávky i z  titulu OSVČ.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.