Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2006 jsem ovdověla, kdy mi zemřel manžel, se kterým jsem měla dceru. Ta měla tou dobou 7 let a já začala pobírat vdovský a sirotčí důchod na ni. Za rok a půl se mi narodil syn, kterého mám s přítelem. Jelikož dcera 08/2019 ukončuje studium, šla jsem tedy ukončit sirotčí důchod. Na sociálním úřadě mi bylo sděleno, že končí tímto i důchod vdovský.

Nepozastavila bych se nad tímto, pokud by mi ten samý úřad 09/2018 netvrdil, že jakmile moje dcera ukončí studium, tak tím končí pouze její sirotčí důchod. Ale jelikož jsem se stala vdovou 2006, budu pobírat vdovský důchod dokud se starám o nezaopatřené dítě, což dělám. Syn má 11 let. Měla jsem doložit jeho rodný list, což jsem dnes (04.09.2019) učinila. Prý se vše ale změnilo, a nemám nárok již na nic. Ráda bych si tuto informaci pouze potvrdila, abych nebyla opět mylně informována jinou sociální pracovnicí. Můj dotaz tedy spočívá v tom, jestli opravdu zaniká můj nárok na vše (tedy i na vdovský důchod), když dcera od 1. září nastoupí do zaměstnání. Nejsem doposud vdaná, a starám se o syna 11 let (který není ale syn zemřelého). Jelikož mi tento úřad během roku podal odlišné informace, nevím tedy jestli jedná v souladu se zákonem. S pozdravem Jiřina.

 

ODPOVĚĎ:
Podle  §  50  odst.   2  zákona  o  důchodovém  pojištění  má  vdova  po  uplynutí  jednoho  roku  od  smrti  manžela  nárok  na  vdovský  důchod,   jestliže  pečuje  o  nezaopatřené  dítě,   jímž  se  dle  odst.   3  rozumí  dítě,   které  má  po  zemřelém  nárok  na  sirotčí  důchod  a  dítě,   které  bylo  v  rodině  zemřelého  vychováváno,   jde-li  o  vlastní  (osvojené)   dítě  vdovy  nebo  bylo-li  dítě  aspoň  jedním  z  nich  převzato  do  dne  smrti  manžela  do  péče  nahrazující  péči  rodičů.  
Jinými  slovy:   syn  narozený  z  Vašeho  vztahu  s  přítelem  nebyl  vychováván  v  rodině  zemřelého  a  nemá  nárok  na  sirotčí  důchod,   neboť  manžel  nebyl  jeho  otcem.   Proto  Vám  nárok  na  vdovský  důchod  při  ukončení  studia  dcery  končí.  
Informaci  pracovnice  OSSZ  doporučuji  konzultovat  na  Call  centru  CSSZ,   kde  Vám  po  sdělení  Vašeho  rodného  čísla  sdělí  stav  nároku  na  vdovský  důchod  podle  Vaší  konkrétní  životní  situace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.