Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Muž *1946 v Čechách, v letech 1964-69 absolvoval Strojní fakultu ČVUT v Praze, potom asi 10 let pracoval v ČR, následně emigroval do USA. Tam založil rodinu, získal občanství USA, pracoval asi do 69 let. Cca. 1993 získal občanství ČR, má i nějaký důchod z ČR. Jak nyní na tom je se zdravotním pojištěním v ČR ve variantách:

- Kdyby se natrvalo přestěhoval zpět do ČR.
- Kdyby chtěl střídavě několik měsíců pobývat v každé zemi.
- Když sem přijede na 14 dnů.
Jde o to, zda musí platit zdravotní pojištění a jaké, nebo zda je pojištěn z titulu důchodu z ČR.

 

ODPOVĚĎ:
Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění jsou v České republice zdravotně pojištěny osoby, které mají na území České republiky trvalý pobyt, nebo osoby, které na území České republiky nemají trvalý pobyt, pokud jsou zaměstnanci zaměstnavatele, který má na území České republiky sídlo nebo trvalý pobyt. První otázkou tedy je, zda dotyčný muž na území České republiky trvalý pobyt. Pokud ne, pak není pojištěncem v českém systému veřejného zdravotního pojištění, i když pobírá z České republiky starobní důchod.
Jestliže trvalý pobyt v České republice má, pak platí, že stát je plátcem pojistného na zdravotní pojištění za poživatele důchodů z důchodového pojištění. V takovém případě by za něj zdravotní pojištění v České republice platil stát jak při dlouhodobém, tak při střídavém či krátkodobém pobytu v České republice. Při dlouhodobém pobytu v zahraničí (delším než 6 měsíců) je možné se v České republice ze zdravotního pojištění odhlásit. Tato varianta je však vhodná pouze v případě, že by měl dotyčný muž v zahraničí zajištěné zdravotní pojištění.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.