Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chodím na soukromou vysokou školu a chtěla jsem se zeptat zda mám nárok na sociální stipendium. Práci sice mám na hlavní pracovní poměr ovšem nevydělávám ani pomalu minimální mzdu. Dříve když jsem chodila na vysokou a ještě nepracovala měla jsem nárok na sociální stipendium, chtěla jsem se zeptat jak je tomu teď. Děkuji, Nikola

ODPOVĚĎ:
Nárok na sociální stipendium upravuje § 91 odst. 2 a 3 zákona č. 111/1998 Sb. , o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, a § 17 zákona č. 117/1995 Sb. , o státní sociální podpoře. Podle této právní úpravy se sociální stipendium přiznává studentům veřejné nebo soukromé vysoké školy, kteří mají nárok na přídavek na dítě, jestliže rozhodný příjem v rodině zjišťovaný pro účely přídavku na dítě nepřevyšuje 1,5násobek životního minima rodiny. Pokud tuto podmínku splníte, stipendium se přiznává po standardní dobu studia na deset měsíců v akademickém roce. Měsíční výše stipendia činí jednu čtvrtiny základní sazby minimální mzdy – v roce 2019 se jedná o částku 3 340 Kč.
Nejdříve je tedy zapotřebí požádat si na úřadě práce v místě Vašeho bydliště o přídavek na dítě a následně prokázat vysoké škole svůj nárok na stipendium písemným potvrzením vydaným úřadem práce, že příjem rodiny zjišťovaný pro účely přídavku na dítě za třetí kalendářní čtvrtletí roku nepřevýšil součin částky životního minima rodiny a koeficientu 1,5. Dobrou zprávou je, že sociální stipendia se nezapočítávají do příjmů rodiny pro výpočet sociálních dávek a jsou osvobozena od daně z příjmů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.