Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pobírám starobní důchod 10 400 Kč. Za bydlení v pronájmu v panelákovém bytě platím v Liberci měsíční nájem 7 900 Kč. V bytě bydlím sama. Zůstane mi 2500 Kč. Mám nárok na nějaký příspěvek a kde ho žádat? Děkuji, Miroslava

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě by připadala v úvahu žádost o příspěvek na bydlení. Na příspěvek na bydlení máte nárok tehdy, jste-li vlastníkem či nájemcem bytu nebo domu, ve kterém máte trvalý pobyt, za předpokladu, že 30% příjmů Vaší domácnosti nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a současně musí být splněna podmínka, že těchto 30% příjmů nepředstavuje vyšší částku než je částka normativních nákladů na bydlení. Vzhledem k tomu, že normativní náklady na bydlení pro jednu osobu v nájemním bytě v obci s více než 100 000 obyvateli představují částku 6 541 Kč, měla byste splnit obě výše uvedené podmínky a nárok na příspěvek na bydlení by Vám měl vzniknout. K žádosti o příspěvek na bydlení je zapotřebí doložit příjmy a náklady na bydlení za uplynulé kalendářní čtvrtletí, o příspěvek na bydlení můžete požádat na úřadě práce - oddělení státní sociální podpory - v místě Vašeho bydliště. Výše příspěvku na bydlení činí rozdíl mezi normativními náklady na bydlení a 30% příjmu Vaší domácnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.