Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podala jsem výpověď z pracovního poměru, důvod jsem žádný neuvedla, pracovní poměr skončil po dvou měsících dne 31.10.2017. Jedním z důvodů bylo nedodržování směn, měla jsem chodit do práce vždy jeden den na ranní směnu a následující den na odpolední směnu.

Z různých provozních důvodů toto nešlo dodržet, takže jsem měla častěji odpolední směny, nebo se směny střídaly nepravidelně. Potřebuji se více věnovat desetileté školou povinné dceři, proto jsem si našla nové zaměstnání, které je ale až od 1.1.2017. Nyní jsem evidovaná na úřadě práce. Jak mohu prokázat, že je toto vážný důvod k podání výpovědi, abych dosáhla na vyšší podporu? Při podání výpovědi mě toto nenapadlo uvést, myslela jsem si, že se na úřadě práce budou ptát na důvod podání výpovědi, ale bylo mi řečeno, že mám nárok na 45 procent platu, protože jsem výpověď podala sama. Děkuji za radu, Vanda.

ODPOVĚĎ:
V případě, že uchazeč o zaměstnání před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu ukončil poslední zaměstnání sám nebo dohodou se zaměstnavatelem, činí podle § 50, odst. 3 zákona o zaměstnanosti procentní sazba podpory v nezaměstnanosti 45% průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.
Vážné důvody, pro které je možné ukončit pracovní poměr bez krácení podpory v nezaměstnanosti, jsou vymezeny v § 5, písm. c) výše uvedeného zákona. Jedním z těchto důvodů je také docházka dítěte do předškolního zařízení a povinná školní docházka dítěte. Jestliže jste tedy ukončila pracovní poměr z důvodu, abyste se mohla více věnovat školou povinné dceři, jedná se o vážný důvod, který jste pro uplatnění nároku na standardní výši podpory v nezaměstnanosti měla ve výpovědi uvést.
Pokud jste od pracovníka úřadu práce obdržela informaci, že na základě výpovědi z Vaší strany máte nárok na podporu jen ve výši 45% Vašeho průměrného čistého výdělku, doporučuji vyčkat, až Vám bude doručeno písemné rozhodnutí o přiznání podpory v nezaměstnanosti, proti kterému se můžete ve stanovené lhůtě odvolat. V odvolání pak doporučuji uvést, že jste výpověď podala z důvodu školní docházky Vaší dcery, které se potřebujete více věnovat. Pokud s odvoláním neuspějete, musela byste se následně obrátit na soud.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpověď v zaměstnání kvůli péči o dítě a sociální dávky, sociální podpora
  • Má rodič právo na sociální dávky při výpovědi ze zaměstnání kvůli péči o větší dítě?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.