Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

2020 jsem otěhotněla s mužem, kterého jsem znala jen chvíli. Dítě odmítnul, tzn. nenechal se zapsat do rodného listu. Nejsem si jistá ani s tím, že mi řekl pravé jméno. Scházeli jsme se v bytě, který, jak tvrdil, vlastní. Ráda bych požádala soud o výživné na dceru. Nicméně nejsem si jistá jeho údaji a nevím, co mám v této situaci dělat. Jsme stále v kontaktu, ale pouze minimálním. Finanční pomoc mi odmítl. Děkuji Iva.

ODPOVĚĎ:
Pokud chcete žádat po otci výživné na dceru, musí nejprve dojít k určení otcovství - je tedy zapotřebí podat k okresnímu soudu v místě dceřina bydliště návrh na určení otcovství. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. V návrhu je zapotřebí označit všechny účastníky řízení - tedy i domnělého otce dítěte - nejlépe jménem, příjmením, datem narození a místem trvalého pobytu. Pokuste se tedy ještě před podáním návrhu tyto informace zjistit přímo od otce dítěte nebo vašich společných kamarádů, známých apod. Pokud se Vám to nepodaří, uveďte v návrhu jméno a příjmení, které Vám sdělil, alespoň přibližný věk a jako bydliště můžete zkusit uvést Vámi zmiňovanou adresu - v návrhu také uveďte, že Vám domnělý otec sdělil, že na této adrese vlastní nemovitost. Bude pak záležet na soudu, zda se podaří domnělému otci doručit předvolání k soudnímu jednání. Jestliže se otec dostaví k soudu, ale bude své otcovství nadále odmítat, soud velmi pravděpodobně nařídí provedení testů DNA. Pokud testy DNA jeho otcovství prokáží, soud následně rozhodne o tom, komu z vás dítě svěří do péče - velmi pravděpodobně to budete Vy - a otci stanoví výživné.
Je ale také možné, že se soudu otce obeslat nepodaří. V takovém případě se můžete ještě pokusit obrátit se na policii a podat na otce trestní oznámení pro neplacení výživného - přesněji pro trestný čin zanedbání povinné výživy. S pomocí informací, které máte, by se policii mohlo podařit otce dohledat. Jestliže ale neuspěje ani policie, pak Vaše dcera nejspíše zůstane bez otce a bez výživného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.