Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Partner, se kterým žiji, měl minulý rok (2021) milenku a teprve minulý měsíc jsem se dozvěděla, že dotyčná porodila a že dítě má být jeho. Přítel o tom nechce ani slyšet, ani to nějak řešit a nad vším mává rukou, ale mě tohle štve a nevím co teď. Nevěra je jedna věc, to už mi bohužel udělal několikrát, ale když je v tom dítě jde o něco jiného.

My samy se o dítě snažíme spousty let a nic, nakonec jsem přítele přemluvila jít alespoň na spermiogram, kde se ukázalo, že sice má horší kvalitu a menší pohyblivost, ale neplodný není, tudíž to dítě jeho milenky být může. Jde mi o to co dál. Ona ho pořád otravuje, aby s ní byl, a že dítě je jeho, ale to je vše, víc to neřeší a on zase asi čeká, že se to vyřeší samo. Takže jde mi o to co teď můžeme dělat, aby tedy se zaprvé vědělo, jestli dítě vůbec jeho je nebo není. Jeho milenka na testy nepůjde a on ani není schopný jí prostě říct, aby na ně šli. Dá se toto tedy vyřešit nějak soudní cestou? Nechápu, že mu to je jedno. Jsem z toho na nervy a dokud nebudu vědět čí to dítě je, nebudu mít klid a ona nám ho nedá také. Děkuji za odpověď Marcela.

 

ODPOVĚĎ:
Asi nejjednodušším řešením Vaší situace by bylo prosté provedení testů DNA - testy provádějí soukromé laboratoře. Provedení testů je sice potřeba zaplatit, ale k jejich provedení není zapotřebí soudní rozhodnutí. Jestliže ale Váš partner ani jeho milenka dobrovolně testy DNA podstoupit nechtějí, jedinou další možností je to, že provedení testů DNA nařídí soud. To ale znamená, že by Váš partner nebo jeho milenka musel/a podat k okresnímu soudu v místě bydliště dítěte návrh (žalobu) na určení otcovství dítěte. Vy sama tento krok bohužel udělat nemůžete. Vzory návrhu na určení otcovství najde Váš partner k dispozici na internetu nebo mu s jeho sepsáním mohou pomoci pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Bezplatné právní služby často nabízejí také oblastní charity.
Ať už návrh na určení otcovství podá kdokoliv, pokud kterákoliv strana u soudu sdělí, že si otcovstvím není jistá, soud nařídí provedení testů DNA. Soud nemůže nikoho donutit, aby se testům DNA podrobil, pokud ale některá ze stran odmítne testy DNA absolvovat, může jí soud (opakovaně) uložit pokutu až do výše 50 000 Kč. Pokud testy otcovství Vašeho partnera nepotvrdí, můžete dál klidně spát a milenka si bude muset pro své dítě hledat jiného otce. V případě potvrzení otcovství ale bude Váš partner zapsán do rodného listu dítěte jak otec. Soud rozhodne také o tom, komu bude dítě svěřeno do péče - pravděpodobně to bude jeho matka - a Vašemu partnerovi stanoví výživné. Váš partner tedy bude mít povinnost hradit matce dítěte výživné, současně ale bude mít právo se s dítětem vídat a podílet se na jeho výchově.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.