Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dvě děti s jedním mužem. Ten muž mě psychicky a fyzicky atakoval 4 roky, byl za to a za ohrožování mé osoby nebezpečnou zbraní odsouzen na 2 roky do vězení, měl mi zaplatit částku 70.000 Kč jako odškodné, což mi ještě nezaplatil a ani jsem to nechtěla řešit, byla jsem ráda, že mě po propuštění z vězení nekontaktoval.

Byla mi prokázána PTSP, tedy posttraumatická stresová porucha z jeho útoků, kterou jsem nijak neléčila. Odsouzen byl v roce 2017. O "svoje" děti se v podstatě nezajímal. Syn ho nikdy neviděl, dcera jen do svých dvou let. Dětem je 11 a 8 let. Není zapsán v rodném listě, tedy RL a nikdy ho tam ani dobrovolně zapsat nenechám. Vzhledem k tomu, jak mi ubližoval, co jsem z toho měla za psychické následky po dobu spousty let nechci, aby na ně měl nárok. Kdybych se s ním měla znovu vídat, opět bych na tom byla špatně psychicky a to by mělo negativní důsledky na zdraví a psychiku dětí.
Má další dvě děti. Jednoho syna, který je už dospělý a v podstatě na něj alimenty neplatil a byl za to několikrát odsouzen, o syna nejevil přílišný zájem. Teď má ještě dceru, které je asi 6 let a na tu platí sporadicky. Ode dneška mi začal vyhrožovat, že si zažádal o testy DNA na děti a chce se soudit. Podle mě si jen vymýšlí, aby mě vyprovokoval k nějaké konverzaci, ale stejně si chci pozjistit informace. Ještě dodám, že má 48 exekucí.   Mám snoubence, budeme se brát. Už delší dobu se bavíme, že si děti osvojí nebo se nechá zapsat do rodného listu, tedy RL. Proto se chci zeptat na pár otázek.
1. Pokud půjdu se snoubencem na matriku a nechám ho zapsat do RL, jaký by jsme z toho měli problém, kdyby si biologický otec opravdu zažádal o testy DNA a chtěl se tam nechat zapsat on? Ještě dodám, že při soudu ohledně psych. a fyz. týrání jsem přiznala, že biologicky jsou děti jeho, ale žádné testy se nedělaly. Co jsem slyšela, tak by musel snoubence prohlásit, že děti jsou jeho, aby šel zapsat do RL. Což by byla samozřejmě lež a proto jsem na to chtěla jít přes osvojení.
2. Jak velká je šance, vzhledem k tomu, že byl odsouzen do vězení, byl mi zjištěn PTSP následkem jeho chování, vzhledem k jeho platební morálce co se týče alimentů i ostatních věcí, vzhledem k jeho nepříliš velkému zájmu o děti,, že by soud nařídil zapsání jeho do RL a umožnil by mu styk s dětmi?
3. Pokud by jste mi nedoporučili zapsání snoubence do RL, jak postupovat v takovém případě, aby si děti mohl osvojit? Pomohlo by k osvojení, kdyby jsme se snoubencem už byli manželé? Chtěli jsme se tedy vzít až příští rok, ale pokud by to pomohlo k tomu, aby vyšlo osvojení, uděláme to ještě letos (2022).
4. Pokud opravdu zažádal o testy DNA a bude to chtít hnát přes soud, jak přesně mám pak postupovat? Nenechám to jen tak, chtěla bych si zařídit i doživotní zákaz styku s dětmi a se mnou, vzhledem k tomu, za co byl odsouzen a co mu bylo prokázáno.
Pro děti je táta můj snoubenec. Samozřejmě ví, že není jejich biologický otec, taky i ví, že mi jejich biologický otec ubližovat a byl za to odsouzen. Nejsem jedna z těch matek, co se mstí partnerovi přes dítě. Nechci aby na ně měl nárok z důvodů výše zmíněných. Dcera navíc si prochází těžkým obdobím, je šikanovaná ve škole a nelze to prokázat, protože ty děti drží při sobě, takže je psychicky dost rozhozená, bude přecházet na jinou školu. Syn zase má afektované záchvaty, bývá nezvladatelný. Jistě chápete, že oba potřebuji stabilní prostředí a ne "otce", co se najednou objeví po x letech, co vůbec nejevil zájem. Já jen chci od biologického otce dětí klid. Nechci žít pořád ve strachu, kde se objeví a co by mohl mně nebo dětem udělat. Děkuji za odpověď. Dagmar.

 

ODPOVĚĎ:
K odpovědím na Vaše otázky:
1. Pokud bude Váš snoubenec chtít, aby byl uveden v rodném listě dětí jako jejich otec, můžete zajít společně na matriku v místě bydliště dětí a učinit tzv. souhlasné prohlášení o otcovství - to znamená, že oba prohlásíte, že Váš snoubenec je otcem Vašich dětí. Jestliže dojde k určení otcovství tímto způsobem a Váš snoubenec bude následně uveden v rodném listě dětí jako jejich otec, biologický otec dětí se již nebude moci svého otcovství domáhat soudní cestou, a to ani v případě, že souhlasné prohlášení o otcovství nebude pravdivé.
2. + 4. Jak již bylo uvedeno v předchozím bodě, pokud bude určeno otcovství souhlasným prohlášením, otec už nebude moci podat žalobu na popření otcovství Vašeho snoubence a usilovat o to, aby byl do rodného listu zapsán on sám. Soud tedy v takovém případě nemůže nařídit, aby byl biologický otec zapsán do rodného listu ani určit styk dětí s biologickým otcem.
3. Co se týče osvojení, jedná se o další způsob, jakým může být Váš snoubenec zapsán do rodného listu dětí jako jejich otec. Osvojit dítě ale mohu v České republice společně jen manželé, resp. je možné osvojit pouze dítě svého manžela, nikoliv svého partnera. Aby Váš snoubenec mohl Vaše děti osvojit, museli byste tedy nejprve uzavřít manželství. Je také zapotřebí počítat s tím, že soudní řízení ohledně osvojení nějakou dobu trvá, takže rychlejším řešením - navíc bez nutnosti uzavřít manželství - je souhlasné prohlášení o otcovství.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.