Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Synovi je 19 let, od 15-ti let jej mám v péči (momentálně cca 2,5 roku je u svých prarodičů, protože jsem po něm chtěl, aby uklízel atd...puberta). 2,5 roku jsem jej neviděl, ani na svatbě mi nebyl, a teď nedávno jsem se dozvěděl, že jsem celý život neplodný (v mládi jsem měl závažný úraz na genitálu) a když se podívám na kluka, tak absolutně vypadá jako kamarád z mládí a ke všemu já mám krevní skupinu A- matka A+ a kluk B, což logicky nedává smysl.

Dá se nějak zažádat o test genetiky. Nemám problém jej zaplatit, ale pokud by jsme nebyli příbuzní, tak bych chtěl být vyškrtnut jakožto jeho otec. Můžete mi prosím poradit co a jak. Děkuji mnohokrát. S pozdravem Ferdinand.

 

ODPOVĚĎ:
Se žádostí o provedení testu DNA se můžete obrátit na laboratoře, které tyto testy provádějí, kontakty na ně naleznete na internetu. Pokud ale již nechcete být v synově rodném listu uveden jako jeho otec, budete muset popřít své otcovství. Zákon ale pro popření otcovství stanovuje lhůty. Nepíšete, zda jste se synovou matkou byli manželé, ale i manžel může své otcovství popřít nejpozději do šesti let od narození dítěte, u nesezdaných rodičů je popěrná lhůta ještě kratší.
Ve Vaší situaci už tedy zákonem stanovené lhůty k popření otcovství uplynuly. Určitou naději dává § 792 občanského zákoníku, který říká, že: Je-li návrh na popření otcovství podán po uplynutí popěrné lhůty, může soud rozhodnout, že zmeškání lhůty promíjí, pokud to vyžadují zájem dítěte a veřejný pořádek. V zájmu dítěte ale většinou není, aby zůstalo bez otce. Ani skutečnost, že nejste synovým otcem - i kdyby byla dokázána testy DNa - tedy nemusí stačit k tomu, aby soud Vašemu návrhu na popření otcovství vyhověl. Vzory návrhu na popření otcovství sice najdete k dispozici na internetu, ale vzhledem k tomu, že bude návrh podáván po uplynutí popěrné lhůty, doporučuji se se žádostí o jeho sepsání obrátit na advokáta. Advokáty dostupné v místě Vašeho bydliště můžete najít s pomocí vyhledávače České advokátní komory - https://vyhledavac.cak.cz/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.