Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné zrušit otcovství u 12-ti letého dítěte, když prokazatelně nejsem biologický otec? Důvodem jsou neshody s matkou dítěte, která ze mne pouze tahá peníze. Např. synovi jsem udělal účet a když na něj pošlu peníze použije je matka na online kasino. Syna velmi ovlivňuje, takže pro něj jsem vlastně taky jen člověk co nakupuje dárky nebo posílá peníze. Žiju v zahraničí, aktivně se podílet na jeho výchově nejde. A s matkou jen hádky. Děkuji. Emil.

ODPOVĚĎ:

Pokud jste v synově rodném listu uveden jako jeho otec, jedinou možností je tzv. popření otcovství. Zákon ale pro popření otcovství stanovuje lhůty. Nepíšete, zda jste se synovou matkou manželé či nikoliv, ale i manžel může své otcovství popřít nejpozději do šesti let od narození dítěte, u nesezdaných rodičů je popěrná lhůta ještě kratší.
Ve Vaší situaci už tedy zákonem stanovené lhůty k popření otcovství uplynuly. Určitou naději dává § 792 občanského zákoníku, který říká, že: Je-li návrh na popření otcovství podán po uplynutí popěrné lhůty, může soud rozhodnout, že zmeškání lhůty promíjí, pokud to vyžadují zájem dítěte a veřejný pořádek. V zájmu dítěte ale většinou není, aby zůstalo bez otce. Ani skutečnost, že nejste synovým otcem - i kdyby byla prokázána testy DNA - tedy nemusí stačit k tomu, aby soud Vašemu návrhu na popření otcovství vyhověl. Vzory návrhu na popření otcovství sice najdete k dispozici na internetu, ale vzhledem k tomu, že bude návrh podáván po uplynutí popěrné lhůty, doporučuji obrátit se se žádostí o jeho sepsání na advokáta. Advokáty dostupné v místě Vašeho bydliště můžete najít s pomocí vyhledávače České advokátní komory - https://vyhledavac.cak.cz/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.