Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

S manželkou bychom chtěli dítě, já děti mít nemohu. Můj kamarád se nám nabídnul jako dárce, protože nechceme anonymního dárce. Potřeboval bych poradit, jakým způsobem celou situaci právně vyřešit, pro případ, že by třeba kamarád zjistil, že by to naše dítě pak chtěl. Protože by mohl žádat o uznání otcovství. Je možné aby se vzal práv na dítě ještě před oplodněním? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Pokud byste s matkou dítěte nebyli manželé, pak by byl podle § 778 občanského zákoníku za otce dítěte považován a do rodného listu zapsán muž, který dal k umělému oplodnění souhlas - tedy Váš kamarád. Jestliže jste ale s matkou dítěte manžele, pak Vám svědčí tzv. první domněnka otcovství, která říká, že: Narodí-li se dítě v době od uzavření manželství do uplynutí třístého dne poté, co manželství zaniklo nebo bylo prohlášeno za neplatné, anebo poté, co byl manžel matky prohlášen za nezvěstného, má se za to, že otcem je manžel matky.
I když biologickým otcem dítěte tedy bude Váš kamarád, do rodného listu dítěte budete jako otec automaticky zapsán Vy a budete tak mít vůči dítěti veškerá rodičovská práva a povinnosti. Případný návrh na popření otcovství by pak mohla podat jen Vaše manželka jako matka dítěte nebo Vy sám jako otec dítěte, nikoliv Váš kamarád.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.