Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Syn si přivedl přítelkyni z Tanzánie, do ČR přicestovala 5.4.2018 a od 12.11.2018 má přechodný pobyt v ČR na 5 let. Syn se s ní bohužel neoženil a přítelkyně otěhotněla. Syn zaplatil za ní zdravotní pojištění a další věci spojené s narozením dítěte si nezjistil. Třeba to, že mají mít dohodu o jménu dítěte.

Před měsícem se jim narodil syn, který dostal jméno po matce a jeho otec není uveden v rodném listě. Prosíme o radu jak máme dále postupovat, aby byl můj syn zapsán v rodném listě dítěte. Děkuji Vám za odpověď, Vítězslava.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže se Váš syn se svou partnerkou neoženil, je zapotřebí otcovství určit souhlasným prohlášením rodičů na matričním úřadě. Pro určení otcovství je tedy zapotřebí, aby se Váš syn se svou partnerkou dostavil na matriční úřad, který rodný list vystavil a učinili souhlasné prohlášení o otcovství. Pokud by s tím synova přítelkyně nesouhlasila a dohoda s ní by nebyla možná, nezbylo by Vašemu synovi nic jiného, než podat k okresnímu soudu v místě bydliště dítěte návrh (žalobu) na určení otcovství. Pokud by přítelkyně i u soudu trvala na tom, že Váš syn není otcem dítěte, soud by pravděpodobně nařídil provedení testů DNA. Pokud by se otcovství Vašeho syna potvrdilo, soud by určil otcovství a Váš syn by mohl být zapsán v rodném listě dítěte. Soud by také velmi pravděpodobně rozhodl o tom, kdo bude o dítě pečovat a druhému rodiči by stanovil výživné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.