Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Partner nemůže mít děti (nekvalitní sperma), tudíž jsme podstoupili umělé oplodnění, tj. in vitro fertilizaci, tedy IVF, kde bylo použito sperma anonymního dárce. Partner tedy pouze podepsal v centru asistované reprodukce souhlas s umělým oplodněním a souhlas s dárcem.

Bohužel jsme se 06/2019 rozešli a tak bych si ráda ujasnila moje možnosti, až se dítě narodí (jsem v 5. měsíci). Zatím ani sama netuším, jak se k tomu budu já ani on stavět (momentálně nekomunikuje, má novou partnerku), tak se radši zeptám na všechny možnosti, které mě napadají, a mohou po porodu nastat:
1) První možnost je, že se oba neformálně dohodneme, že bude pro všechny lepší, když jako otec figurovat nikde nebude. Lze to vůbec udělat? Tedy neuvést ho do rodného listu (a dát tam otec neznámý)? Nebo tím, že podepsal souhlas s IVF a dárcem, tak už je někde jako "otec" vedený a bude tam prostě muset být i proti naší vůli nějak automaticky? Případně mám já nějakou povinnost ho tam uvést a pokud bych to neudělala, mohla bych z toho mít nějaký problém (a jaký)?
2) Jiná možnost - on jako otec nebude chtít figurovat, avšak já to budu přesto chtít. Mohu ho do rodného listu uvést i proti jeho vůli jen na základě toho, že mám podepsaný ten souhlas? Nebo to bude muset jít přes soud (a jaká je praxe, že soud obvykle rozhodne)?
3) Další možnost je, že po porodu bude chtít být v rodném listu jako otec, ale časem si to rozmyslí a bude chtít vycouvat. Má šanci se dítěte později nějak zřeknout (nechat se vymazat)? Přeci jen geneticky s ním nemá nic společného, fyzicky taky ne, dokonce ani sociálně (nebudeme spolu po porodu a vídat dítě pravděpodobně chtít nebude). Fakticky jediný jeho "vztah" k dítěti je podpis (což s otcovstvím v pravém smyslu nemá moc společného)
4) Poslední možnost - v rodném listu uvedený nebude a bude tam,, otec neznámý". Pokud bych ale já jednou v budoucnu třeba za deset let ho tam chtěla uvést, lze to i takto po letech? Expartner je totiž o dost starší a provozuje docela rizikové sporty, na motorce jezdí jak šílenec apod. Takže pokud by se s ním v budoucnu něco stalo, lze se dožadovat jeho otcovství na základě těch souhlasů s IVF i případně po jeho smrti, aby dítě mělo alespoň nárok na sirotčí důchod?
Děkuji za odpovědi a přeji hezký den.  

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Vaši otázku je v zásadě velmi jednoduchá. Muž, který dal souhlas s umělým oplodněním bude automaticky uveden jako otec do rodného listu dítěte a takto určené otcovství nelze později popřít (tedy nelze jej už z rodného listu vymazat).
Níže cituji příslušná ustanovení zákona č. 89/2012 Sb. občanský zákoník:
§ 778
Narodí-li se dítě, které je počato umělým oplodněním, ženě neprovdané, má se za to, že otcem dítěte je muž, který dal k umělému oplodnění souhlas.
  787
Otcovství nelze popřít k dítěti narozenému v době mezi stošedesátým dnem a třístým dnem od umělého oplodnění provedeného se souhlasem manžela matky, nebo se souhlasem jiného muže, když matka není vdaná, bez ohledu na to, jaké genetické látky bylo použito. To neplatí, otěhotněla-li matka dítěte jinak.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.