Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl jsem se zeptat, zda může moje dcera dát budoucí vnučce jméno Robin? Podle §62 odst. 1 to nelze, ale chtěl jsem se ujistit, jestli není nějaká novela o matrice, a jestli může tady v Čechách tento nesmysl dcera prosadit. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Adolf.

ODPOVĚĎ:
Podle § 62 odst. 1 zákona č. 301/2000 Sb. , o matrikách, jménu a příjmení nelze fyzické osobě mužského pohlaví zapsat jméno ženské a naopak. Jméno Robin je mužské jméno staroněmeckého původu, v zahraničí se ale používá také jako ženské křestní jméno. Ženskou obdobou jména Robin v České republice je Robina.
Žádný kompletní a závazný seznam křestních jmen neexistuje. Pracovníci matrik si v případě pochybností ověřují existenci jména v publikaci "Jak se bude vaše dítě jmenovat? " od jazykovědkyně Miloslavy Knappové, která je největší českou odbornicí na studium vlastních jmen. I v případě, že by tato kniha neobsahovala jméno Robin jako ženské křestní jméno, může se Vaše dcera ještě obrátit se žádostí o zpracování posudku právě na zmíněnou Miloslavu Knappovou nebo na Ústav pro jazyk český. Znalci pak k vydání souhlasného posudku zpravidla stačí, pokud ženská varianta jména Robin existuje v zahraničí, což v tomto případě existuje. Takže Vaše dcera se svým požadavkem, aby se Vaše vnučka jmenovala Robin, pravděpodobně uspěje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.