Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn, 16,5 roku, je svěřen otci. Nyní (12/2022) se učí v učilišti a dostává peníze za praxe (nemalou částku). Otec mu zřídil účet, kam mu to chodí. 12.12.2022 ale mi syn volal, že mu peníze za praxi zmizely z účtu, že si je otec převedl na svůj. A dále požádal mistra odborného výcviku OV, aby peníze byly zasílány na jeho (otcův) účet. Že mu to bude vyplácet po 200 Kč měsíčně jako kapesné.

Ze synových vydělaných peněz? Má na takové nakládání se synovými penězi otec právo? Bez vědomí syna mu vybrat účet a nechat si posílat jeho "výplatu na svůj účet?

 

ODPOVĚĎ:
Rodiče jsou oprávněni spravovat jmění dítěte, přičemž je povinen postupovat jako řádný hospodář. Pro převod peněžních prostředků dítěte na účet otce není v tomto případě důvod. Váš syn je skoro zletilý, připravuje se na budoucí povolání, tudíž je (ačkoliv dosud nenabyl zletilosti) schopen nakládat se svými finančními prostředky.
Opačná situace by byla, pokud by Váš syn vedl nezřízený život, kdy pak by bylo možné uvažovat o převodu peněz na jiný účet, nicméně by to i tak neměl být účet rodiče, nýbrž syna, ale např. termínovaný vklad apod.
Doporučuji nejdříve otce vyzvat k tomu, aby zaslal peníze zpět na účet syna (s odůvoněním, že k tomuto jednání nebyl oprávněn), jestliže se tak nestane, můžete se obrátit na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.