Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem matka samoživitelka, mám šestiletého syna, v rodném listě RL otec není uveden, ani nejsme v kontaktu. Už několik let žijeme ve spolku, kde i jako dobrovolnice pracuji. Syn má několik mužských vzorů, kdy jeden z nich, může se to nazvat, že "zastává pozici otce", je mým blízkým přítelem a hlavně jsou to velcí parťáci.

Vzhledem k tomu, že jsem zákonným zástupcem syna, chtěla bych se zeptat, jak by šlo udělat z blízkého přítele také "zákoného zástupce", aby mohl bez problémů se synem např. k doktorovi, do školy, do ciziny. Vztah mají suprový, kdejaký rodič by si přál mít takový vztah se svým dítětem jako mají oni dva, ale to zákonu nestačí. Bylo by dobré, aby měl v ruce nějaký papír, že takhle si to přeju, že mám plnou důvěru a mohu se na něj spolehnout, že má souhlas vykonávat s mým synem činnosti, které mohu jen já, aniž by jsme byli manželé. Vůbec netuším, jestli je to vůbec možné, proto zkouším touto cestou zjistit nějaké informace. Jestli stačí pouze napsat plnou moc, nebo o co by se mohlo zažádat, jsou vůbec nějaké možnosti, jak získat tento status?   Nebo nevím, jak se přesně zeptat, aby měl stejná práva jako já, i když není otcem...Děkuji za odpověď. Přeji pěkný den Františka.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud by byl synův otec uveden v rodném listě, byla by situace složitější, jestliže tomu tak není, je řešení Vaší situace jednoduché. Pokud s tím Váš přítel bude souhlasit, stačí. když oba společně zajdete na matričním úřad v místě bydliště Vašeho syna a učiníte tzv. souhlasné prohlášení o otcovství - to znamená, že oba učiníte prohlášení, že Váš přítel je otcem Vašeho syna (i když to tak ve skutečnosti není). Na základě tohoto prohlášení bude moci být Váš přítel zapsán do synova rodného listu jako jeho otec a bude mít vůči němu stejná práva a povinnosti jako máte Vy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.