Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

10 let jsem měla trvalé bydliště u partnera, se kterým mám 2 děti, bez manželství. Nemovitost je jeho a veškeré výdaje k bydlení platil on. Z mého příjmu jsem hradila běžné potřeby pro domácnost, školné, školkovné apod. Po 13 letech jsme se rozešli. Děti si dle dohody střídáme po týdnu. Bez soudu. Jsme schopni se domluvit. Náklady na děti si dělíme.

Můj příjem je nižší než expartnera. Mám právní oporu v případě požádání o finanční vyrovnání? Co musím doložit? Nechci tuto věc hnát primárně k soudu, jen bych chtěla znát své reálné možnosti. Na společném bydlení jsme pracovali společně, jen jsem se finančně nepodílela, byla jsem na RD nebo měla nižší příjem. Jde mi o investovanou energii a také, to že mojí přítomnosti si mohl expartner dovolit pracovat i přesčasy apod. Děkuji za odpověď na koho bych se v této věci mohla obrátit. Margita.

 

ODPOVĚĎ:
Co se týče péče o děti, nepíšete nic o tom, zda si s bývalým partnerem vzájemně platíte výživné. Jestliže si děti střídáte po týdnu a máte s nimi tedy přibližně stejně vysoké výdaje, ale Váš bývalý partner má (výrazně) vyšší příjem než Vy, pak byste i v případném soudním sporu velmi pravděpodobně uspěla se žádostí o výživné. Můžete tedy Vašeho bývalého partnera požádat, aby Vám začal na děti finančně přispívat nad rámec výdajů, které hradíte společně. Pokud odmítne, budete muset výživné vymáhat soudní cestou.
Co se týče finančního vyrovnání ohledně bydlení, je už situace složitější. Pokud byste do stavby či vybavení expartnerovy nemovitosti investovala vlastní finanční prostředky, měla byste samozřejmě právo, aby Vám bývalý partner takto investované finance vrátil. Neumím si ale představit, jak byste chtěla vyčíslit, resp. přepočítat na peníze čas a energii investovanou do expartnerovy nemovitosti - a to ani v případě, že byste si vedla podrobné záznamy o tom, kolik času jste prací na nemovitosti strávila. Pokud se chcete o získání finančního vyrovnání přece jen pokusit, můžete se obrátit například na pracovníky občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Bezplatné právní služby často nabízejí také oblastní charity. Domnívám se ale, že máte výrazně větší šanci uspět se žádostí o výživné při střídavé péči než se žádosti o finanční vyrovnání za čas a energii investované do nemovitosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.