Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Opustil mě partner. Jsem pár dní do termínu porodu jeho dítěte a nechal mě v bytě, který si z mateřské nemohu dovolit a nájem platit odmítl. Z dřívějšího vztahu mám syna, což ale pro tuto situaci nejspíš není podstatné. Po porodu budu muset podat k soudu žalobu o určení otcovství a placení výživného, protože partner nebyl ochoten ani dojít se mnou na matriku.

Je možné vymáhat nějakým způsobem i nezaplacený nájem? Ve smlouvě o podnájmu jsme zapsáni oba. A lze argumentovat uzavřenou ústní dohodou, že nájem bude platit partner a já ostatní náklady na domácnost? Jako důkaz o uzavření této dohody by snad mohly posloužit výpisy z mého účtu, na který partner posílal peníze a já je pak posílala pronajímateli. Nevím ovšem, má-li to nějakou právní účinnost. Moc děkuji za radu. S pozdravem Gábina.

 

ODPOVĚĎ:
Vy máte především právo požadovat výživné od partnera na sebe jako na neprovdanou matku. Žalobu k soudu podejte co nejdříve, bude nějakou dobu trvat, než bude nařízeno jednání, ale soud uloží partnerovi povinnost Vám přispívat na Vaši výživu. Pokud jde o nájem, tak žalovat ho za nezaplacený nájem samozřejmě můžete v rámci tzv. předsmluvní odpovědnosti, nicméně si nejsem jistá, jak by se soud postavil k době hrazení (za jaký počet měsíců), když tam již partner nebydlí. Spíše bych doporučovala vydat se cestou žaloby na Vaše výživné a obrátit se také na správu sociálního zabezpečení a úřad práce za účelem řešení dávek v hmotné nouzi a sociálních dávek - příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí, přídavky na děti.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.