Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Manželé jsme od 16.9.2016. 01/2019 se nám narodila dcera a manžel si už v době těhotenství našel jinou ženu. Teď se rozhodl odejít a pronajal si byt 2+kk za 13.500 Kč měsíčně plus 1.500 Kč služby. Vlastníme rodinný dům, na který máme hypotéku, která je napsaná na manžela. Do této doby jsme ji platili na půl (tak jako účet za elektriku, vodu a kanalizaci).

Máme také auto, na které jsme si půjčovali peníze, měsíční splátka je 5.100 Kč. Od srpna 2019 začínám pobírat rodičovský příspevek, čímž se mi sníží příjmy na zhruba 10.000 Kč za měsíc. Manžel vydělává 50.000 Kč čistého (což je aktuálně příjem rámci SJM, nejde tedy jen o manželovy peníze). Teď se dohadujeme kolik vlastně má přispívat. Chtěl platit pouze hypotéku, a já bych měla platit 'služby', ale když to spočítáme, mně zůstává na měsíc po zaplacení věcí nutných k chodu domácnosti (jídlo, drogerie, elektrika, voda, krmení pro zvířata, plenky a oblečení pro dceru) asi 500 Kč. O rozvodu jsme zatím nemluvili, ale určitě to tam bude směřovat. Co se týká bydlení, manžel měl ještě nápad, že mě s dcerou odstěhuje do 1+kk a sám zůstane bydlet v domě, a nebo by mě rád 'odsunul' k mým rodičům, s tím, že po mně stejně nebudou chtít moc peněz na příspěvek na bydlení, a on mi peníze posílat bude, takže to bude nejvýhodnější situace (on neztratí tolik peněz a částečně se zbaví odpovědnosti). Chtěla bych se zeptat na co mám nárok? Je nutné sepsat nějakou smlouvu o výživném mezi námi a zahrnout tam i návštěvy dcery? Má i takováto smlouva nějaký právní význam do budoucna? Chci se vyhnout situaci, že naše ústní domluva se třeba za půl roku změní a nebo nebude naplňována. Děkuji, Nikola.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 697 občanského zákoníku mají manželé vzájemnou vyživovací povinnost v rozsahu, který oběma zajišťuje zásadně stejnou hmotnou a kulturní úroveň. Podle § 690 občanského zákoníku pak každý z manželů přispívá na potřeby života rodiny a potřeby rodinné domácnosti podle svých osobních a majetkových poměrů, schopností a možností tak, aby životní úroveň všech členů rodiny byla zásadně srovnatelná. Poskytování majetkových plnění má stejný význam jako osobní péče o rodinu a její členy. Nemají-li manželé rodinnou domácnost, nese každý z nich náklady své domácnosti; to je nezbavuje povinnosti navzájem si pomáhat a podporovat se.
Jestliže je manželova finanční situace výrazně lepší než Vaše, máte právo nejen na to, aby přispíval na potřeby rodinné domácnosti, ale také na výživné nejen pro dceru, ale i výživné pro sebe jako manželku. Pokud záležitost nechcete řešit soudní cestou, můžete s manželem sepsat dohodu, ve které bude stanoveno, jakou částku měsíčně Vám manžel bude přispívat na výživné pro dceru a pro Vás. V dohodě můžete (ale nemusíte) upravit i styk manžela s dcerou. Písemně uzavřená dohoda pak bude pro Vás oba do budoucna závazná. Pokud dohoda s manželem nebude možná, budete se muset obrátit na soud a podat k okresnímu soudu v místě bydliště Vaší dcery návrh žalobu na určení výživného pro dceru a k okresnímu soudu v místě bydliště manžela návrh na určení výživného pro Vás jako manželku. I v případě, že půjde o stejný soud, se jedná o dvě samostatná řízení a tudíž je zapotřebí podat dva samostatné návrhy. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) nebo občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství. Za podání návrhu se neplatí žádný soudní poplatek.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.