Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (3 hlasů)

Potřebovala bych vědět, jak má postupovat dcera při odstěhování od partnera se kterým má roční dítě. Bohužel si přestali rozumět a dcera se chce vrátit zpět domů i se synem. Je potřeba souhlas partnera? Děkuji, Majka

ODPOVĚĎ:
Pokud se Vaše dcera bude s dítětem stěhovat v rámci České republiky, souhlas otce dítěte nutně nepotřebuje. Souhlas otce dítěte by byl nezbytný v případě, že by se Vaše dcera chtěla odstěhovat s dítětem do zahraničí. Dokud ale není péče o dítě upravena soudním rozhodnutím, mají oba rodiče stejné právo o dítě pečovat a vychovávat – předpokládám, že dceřin (bývalý) partner je uveden v rodném listě jako otec dítěte.
V takovém případě doporučuji Vaší dceři po přestěhování a změně místa bydliště dětí podat k okresnímu soudu v místě nového bydliště návrh na svěření dítěte do její péče. Vzory takového návrhu najde dcera k dispozici na internetu nebo jí s jeho sepsáním může pomoci pracovník orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD). Za podání návrhu se neplatí soudní poplatek. Pokud soud návrhu Vaší dcery vyhoví, svěří dítě do její péče a otci dítěte určí výživné, které bude otec dítěte povinen pravidelně hradit. Soud současně může, ale nemusí stanovit otci styk s dítětem. Pokud soud styk otce s dítětem nestanoví, může si návrh na určení styku podat otec dítěte. Soud pak určí, ve kterým termínech je otec oprávněn se s dítětem stýkat. Vaše dcera pak bude povinna dítě na styk s otcem řádně připravit a dítě otci ve stanovených termínech předat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.