Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Jsme s manželem 2014-2019 a máme 2,5 letého syna. Manžel je původem z Jeseníku, já z Ostravy, ale oba žijeme již mnoho let v Praze. Po svatbě se přistěhoval do mého bytu (na hypotéku) a "přispívá" na domácnost. Je majitelem malého pneuservisu. Práce ho však nebaví a rozhodl se do dvou let vrátit zpět do Jeseníku k rodičům. Já ani starší syn z předchozího manželství s ním jít nechceme.

Jsme v Praze doma, syn zde chodí do školy (8. třída), už si vybral i svou střední školu. Má tady kamarády a já zde mám slušně placenou práci, která nás všechny živí. Navíc, manželství už nám neklape.
Manžel vážně vyhrožuje, že si s sebou našeho společného syna odveze. Jaké mám možnosti, prosím?
Co mohu udělat, abych o syna nepřišla? Je vůbec možné, aby si jej odvezl, pokud budeme manželé? Syn je fixován na nás oba i na bratra a osobně nemám problém se dohodnout. Jen. vzhledem k velké vzdálenosti bych asi nerada střídavou péči. Manžel se ale dohodnout nechce, trvá si na svém.
Děkuji, Marta

 

ODPOVĚĎ:
Dokud jste manželé, máte oba stejné právo o syna pečovat. To znamená, že Váš manžel by sice syna opravdu mohl odvézt s sebou do Ostravy, ale stejně tak byste Vy mohla přijet do Ostravy a odvézt syna zpět do Prahy. Je však zřejmé, že takovéto „přetahování se o dítě“ by určitě nebylo v zájmu Vašeho syna. Pokud chcete této situaci předejít, můžete podat k okresnímu soudu v místě synova bydliště návrh na svěření syna do Vaší péče. Ve svém dotazu uvádíte, že Vaše manželství nefunguje – pokud byste se rozhodla/i pro rozvod, museli byste péči o syna vyřešit ještě před samotným rozvodem. Návrh na svěření syna do Vaší péče můžete podat bez ohledu na to, za jak dlouho nebo zda vůbec k rozvodu manželství dojde. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním může pomoci právník nebo pracovník orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD). Za podání návrhu se neplatí žádný soudní poplatek.
Váš manžel ale může udělat totéž – tedy podat k soudu návrh na svěření syna do své výlučné péče. Při rozhodování o tom, kterému z rodičů svěří dítě do péče, soud posuzuje řadu okolností. Soud vezme v úvahu nejen vztah dítěte ke každému z rodičů, ale také jeho vztah k sourozencům, popřípadě i k prarodičům. Soud přitom bere ohled na osobnost dítěte, zejména na jeho vlohy a schopnosti ve vztahu k vývojovým možnostem a životním poměrům rodičů, jakož i na citovou orientaci a zázemí dítěte, na výchovné schopnosti každého z rodičů, na stávající a očekávanou stálost výchovného prostředí, v němž má dítě napříště žít, na citové vazby dítěte k jeho sourozencům, prarodičům, popřípadě dalším příbuzným i nepříbuzným osobám. Soud vezme vždy v úvahu, který z rodičů dosud o dítě řádně pečoval a řádně dbal o jeho citovou, rozumovou a mravní výchovu, jakož i to, u kterého z rodičů má dítě lepší předpoklady zdravého a úspěšného vývoje.
Pokud soud svěří syna do Vaší péče, stanoví Vašemu manželovi povinnost platit na syna výživné a určí také styk syna s manželem. Jakmile bude syn svěřen do vaší péče, bude moci manžel odvézt syna do Ostravy pouze v době, kdy bude mít se synem stanovený styk.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.