Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

4.12.2019 jsem byl na bytovém družstvu SBD ohledně odložení o odkoupení družstevního bytu, kde mě bylo sděleno cca po 30 letech, že moje bývalá manželka, rozvod 1990, má stále členské právo na byt. Ano byt jsem tenkrát nabyl od stavebního podniku, u kterého jsem pracoval a byl jsem již ženatý, po dvou letech rozvod, když jsem byl na vojně.

Bývalá žena v bytě nikdy nebydlela ani nebyla, proto se ptám, má stále nárok na byt? Žádné vypořádání nemáme, co mám dělat, abych předešel budoucím problémům, nyní jsem šťastně ženatý a mám děti, ani nevím kde bych bývalou ženu po 30-ti letech hledal, nezaniklo její právo? Členský podíl jsem zaplatil v době prvního manželství. Děkuji Vám moc za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Dá se očekávat, že členská práva budou převedena na Vás, když v bytě již tak dlouho po rozvodu žijete, nicméně bez písemné dohody s manželkou nebo soudního rozhodnutí to družstvo neudělá. Je tedy nutné bývalou manželku kontaktovat za účelem sepisu dohody o vypořádání členského podílu, případně věc vyřešit soudně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.