Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

2005 jsem si vzal hypotéku na úhradu práv k družstevnímu bytu. Byl jsem zapsán jako majitel, ale jen po dobu vyřizování hypotéky. Po jejím schválení byla práva převedena na moji přítelkyni, jelikož to byl byt po jejích rodičích a byl jsem s tímto krokem ztotožněn. 2007 jsem se vzali. V té době byla vlastníkem těchto práv tedy pouze ona.

2011 byly byty převedeny do osobního vlastnictví, bylo založeno společenství vlastníků bytových jednotek SVJ a do katastru nemovitostí ČR byla zapsána moje žena. Mám nyní v rámci rozvodu nějaká práva k tomuto bytu. Jsou předmětem společného vlastnictví? V průběhu let bylo investováno společně do přestavby a vybavení. Hypotéku již nesplácím, byla v roce 2017 převedena pouze na ženu. Děkuji. V případě nejasností samozřejmě upřesním. Ivo.

 

ODPOVĚĎ:
Máte právo požadovat zpět polovinu investic do bytu, právo na vypořádání z hodnoty bytu nemáte. Pokud byl byt přepisován do osobního vlastnictví v době manželství, měl být sice zapsán jako SJM, nicméně pokud by se manželce podařilo prokázat, že se jednalo o byt, který byl před uzavřením manželství její, soud by rozhodl, že byt součástí SJM není. Takže máte právo pouze na polovinu investic, které byly ze společných prostředků do bytu vloženy v době manželství.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.