Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Začátkem září 2023 mi končí DPČ pracovní smlouva na dobu určitou, která mi byla prodloužena již 3x od roku 2020. Vždy na jeden rok.
1. Pokud by se mnou zaměstnavatel opět, již po 4. prodloužil smlouvu, musí být již doba neurčitá nebo když mi zaměstnavatel nic nesdělí a budu dále pracovat, proběhne prodloužení automaticky a sice opět na dobu určitou nebo již neurčitou?

2. Pokud bych po vypršení platnosti DPČ smlouvy chodil dále do práce, ale prodloužení by se neuskutečnilo (ani automaticky), byl bych zaměstnán bez smlouvy a na nelegálně (na černo)???
3. Nelegálně být zaměstnán dle zákona možné není, ale co kdyby mi zaměstnavatel novou smlouvu nedal, prodloužení (ani automaticky) neproběhlo a já dále pracoval byť s vědomím zaměstnavatele.
Slyšel a četl jsem o velké pravděpodobně připravované novele zákoníku práce, kde by měli být razantněji upraveny i podmínky práce u dohod mimo pracovní poměr. Děkuji za odpověď na dlouhý dotaz. S pozdravem Dalibor.

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem dotaz směšujete dva instituty pracovního práce - dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr a pracovní poměr na dobu určitou.
Omezení tzv. 3x a dost a následná případná změna se týká pracovního poměru na dobu určitou, nikoli DPP nebo DPČ, které je možné řetězit bez omezení.
Pokud zaměstnavatel zaměstnává fyzické osoby bez uzavřené pracovní smlouvy či některé z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, dopouští se přestupku. Za tento přestupek lze zaměstnavateli uložit pokutu do výše 10 000 000 Kč, nejméně však 50 000 Kč.
Nejen zaměstnavatel, ale i fyzické osoby svým výkonem nelegální práce spáchaly přestupek, za který by jim mohla být dle zákona o zaměstnanosti uložena pokuta až do výše 100 000 Kč.
Chystaná novela se dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr dotkne velmi razantně, na této skutečnosti se však nezmění nic.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.