Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám dotaz ohledně výpovědi pracovněprávního vztahu (tedy výpověď z práce, zaměstnání). Do října 2022 jsem pracovala ve společnosti X Y. Společnost nám řekla, že firma XY v prosinci končí. Ale výpověď, kterou doposud nemáme. Pan majitel firmy X Y se s námi bavit moc nechce.   Pracuji ve společnosti Z Z, kde majitele firmy X Y dělal ředitele odkud ho vyhodil.

Tvrdí nám, že nás převedl ze společnosti X Y do společnosti Z Z. Ale doposud s námi řádně neukončil pracovní poměr a ve společnosti Z Z jsme podepsali smlouvu novou.   Máme nárok na odstupné? Předem děkuji za odpověď. Dorota.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se jednalo o tzv. přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů, upravený § 338 a násl. zákoníku práce, pak s Vámi pracovní poměr ukončen nebyl, výpověď neměla být dána, ale také neměla byt podepisována nová pracovní smlouva. Mohl však být podepsán dodatek ke stávající pracovní smlouvě.
Pokud byl pracovní poměr ukončen, protože byl zrušen zaměstnavatel nebo jeho část, pak by Vám odstupné náleželo.
Je však nejprve nutné vyjasnit si se zaměstnavatelem situaci a podívat se na dokument, který jste v souvislosti s novým zaměstnavatelem podepsala.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.