Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od ledna 2022 jsem byla v dlouhodobé pracovní neschopnosti (duševní onemocnění), což skončilo přiznáním invalidity 1. stupně. V zaměstnání jsem se v červenci 2022 dohodla na úpravě druhu práce a pracovního úvazku, nyní chodím na 4 hodiny denně, zařazení do nižší platové třídy jako referent (referentku jsem vykonávala i před nemocí, ale ve vyšší platové třídě a vyšší psychické náročnosti).

Současně jsem v práci v červenci 2022 absolvovala mimořádnou lékařskou prohlídku, kdy mám omezení práce právě na 4 hodiny denně a bez psychického stresu. Vedoucí mi měl současně se změnou druhu práce napsat novou náplň práce. Do dnešního dne tak neučinil (několikrát jsem jej urgovala), současně vedoucí v srpnu 2022 podal výpověď. Jak nyní postupovat, jaké mám možnosti na svou ochranu? Děkuji Ilona.

 

ODPOVĚĎ:
Náplň práce je jednostranným právním úkonem zaměstnavatele, jedná se o bližší vymezení druhu práce. Zaměstnavatel je především povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy a zároveň práci odpovídající zdravotnímu stavu.
Domáhat se změny náplně práce je možné jen s odkazem na lékařský posudek a zdravotní stav, změnu by měl provést zaměstnavatel bez ohledu na skutečnost, že Váš vedoucí dal výpověď. Pokud není provedena změna a nadále je přidělována práce podle dosavadní náplně práce, která neodpovídá zdravotnímu stavu, je možné výkon takové práce odmítnout.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.