Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem, který se týká nástupu do zaměstnání po ukončení rodičovské dovolené, tedy RD. Pracovní smlouvu na dobu neurčitou jsem podepsala v září 2017, pracovní pozice bankovní poradce, částečný pracovní úvazek - 20 hodin týdně. V prosinci roku 2019 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou a následně od června roku 2020 na rodičovskou dovolenou, s plánem návratu v září 2022.

Nicméně v lednu 2022 byla uzavřena pobočka na které jsem dříve pracovala. V květnu 2022 mi bylo ze strany zaměstnavatele nabídnuto pracovní místo na pobočce v jiném městě, ale i se změnou úvazku na plný, s tím, že částečné už se nedávají. Nabídku jsem ústně přijala, písemně prozatím ne, byla mi zaslána až 13.6.2022. Nicméně 8.6.2022 jsem zjistila, že jsem znova otěhotněla, tedy do práce bych od září, dle plánu, nastoupit neměla. Můj dotaz zní, zda mi může zaměstnavatel v tomto případě ukončit pracovní poměr, vzhledem k tomu, že mé původní pracovní místo zaniklo a na nově nabízené s největší pravděpodobností ani nenastoupím. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Mariana.

 

ODPOVĚĎ:
Zákaz výpovědi podle § 53 se nevztahuje mimo jiné na výpověď danou zaměstnanci, ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část. Ke zrušení zaměstnavatele nedošlo. Otázkou tedy je, zda uzavření pobočky je zrušením části zaměstnavatele nebo organizační změnou podle § 52 písm. c) zákoníku práce. Pokud by se jednalo pouze o organizační změnu, nelze dát těhotné zaměstnankyni výpověď.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.