Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 1.7.2019 jsem nastoupil do práce na dobu určitou, na 1 rok. Před vypršením smlouvy jsem dostal prodloužení smlouvy, opět na dobu určitou, tentokrát na 6 měsíců do 31.12.2020. Zajímá mě, na jak dlouho dle zákona by mohla být nadcházející smlouva prodloužena na dobu určitou?

Případně když člověk dostane výpověď z organizačních důvodů, na jakou výši průměrného výdělku mám nárok? Zda-li se smlouvy na dobu určitou, kdy jsem byl nepřetržitě zaměstnán u jedné společnosti sčítají, tj. v tomto případě více než rok a půl, tudíž 2 měsíční odstupné. Děkuji a přeji hezký den.

 

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 39 odst. 2 zákoníku práce říká, že doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát. Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje rovněž i jeho prodloužení. Nadcházející pracovní smlouvy tedy může být uzavřena maximálně na tři roky a již ji nebude dále možné prodloužit další smlouvou na dobu určitou.
Průměrný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu zúčtované zaměstnanci k výplatě v rozhodném období a z odpracované doby v rozhodném období. Rozhodným obdobím je předchozí kalendářní čtvrtletí. To platí i v případě, že smlouva byla prodloužena.
Pokud jde výpočet výše odstupného, platí, podle podle § 67 zákoníku práce, že za dobu trvání pracovního poměru se považuje i doba trvání předchozího pracovního poměru u téhož zaměstnavatele, pokud doba od jeho skončení do vzniku následujícího pracovního poměru nepřesáhla dobu 6 měsíců.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.