Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz k automatické změně pracovního poměru z doby určité na dobu neurčitou. Měla jsem pracovní smlouvu na dobu určitou do 31.3.2020, která skončila, ale pracuji pro zaměstnavatele dál s jeho vědomím. Jsem těhotná a v květnu 2020 budu nastupovat na mateřskou dovolenou MD, proto mi zaměstnavatel plánovat prodloužit smlouvu pouze na 2 měsíce, do 31.5.2020.

Z důvodu koronavirové pandemie, ale k písemnému podpisu smlouvy nedošlo, pouze mi prodloužili přístupy do systémů, abych mohla dál pracovat s tím, že dodatek ke smlouvě podepíšeme dodatečně. Nejsem si teď jista, jestli se mi tím automaticky mění pracovní smlouva z doby určité na dobu neurčitou podle paragrafu 65 ods. 2 Zákoníku práce, jelikož mě zaměstnavatel před uplynutím smlouvy informoval ústně i emailem, že prodloužení je jenom na 2 měsíce. Na tento email jsem neodpověděla. Mám teď nárok na to, aby mi smlouvu prodloužili na neurčito, ne pouze na 2 měsíce? Jestli ano, jak postupovat? Je nutné podat na soud do konce května určovací žalobu, nebo je prodloužení automatické bez nutnosti podepisování dalších dokumentů? Děkuji, hezký den. Jolana.

 

ODPOVĚĎ:
Z komentáře, zákoníku práce i z judikatury vyplývá, že pokud došlo k jednání o prodloužení smlouvy na dobu určitou a zaměstnavatel zaměstnance upozornil, že pracovní poměr bude pouze prodloužen a na jak dlouho nemůže dojít k transformaci pracovního poměru podle § 65 odst. 2 zákoníku práce. To by bylo možné pouze za okolností vyplývajících z § 39 odst. 4 zákoníku práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.