Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Manželovi v září 2019 oznamili, že jeho pracovní pozice se ruší a že je možnost přestoupit na lokální pozici s tím, že by mu zůstaly podmínky nynější smlouvy. Místo zaniká 31.12.2019. Dále mu nebyla sdělena náplň nové pracovní pozice. Také mu bylo sděleno, že může dostat výpověď hned (říjen) s dostupným.

Až nyní (11/2019), po dvou měsících, mu byla nastíněna jeho nová práce, což absolutně neodpovídá jeho současné práci. Manžel nyní dostal nabídku jiné práce s tím, že by nástup byl k 1.1.2020. Ve firmě mu bylo sděleno, že musí dát výpověď s 2 měsíční lhůtou. Tedy od 1.2.2020. Je to tak možné, když nic nepodepsal a jediné co má je email s tím, že jeho pracovní pozice se ruší. Samozřejmě ma pracovní poměr na dobu neurčitou a ve firmě je 4 roky. Dá se toto nějak řešit v této chvíli? Děkuji za odpověď, snad jsem se do toho moc nezamotala. S pozdravem Bohuslava.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jediným formálnějším úkon byl e-mail s informací, že pracovní pozice bude zrušena, znamená to, že ještě zaměstnavatel nedal zaměstnanci výpověď pro nadbytečnost a pracovní poměr stále trvá.
Pokud bude pozice zrušena k 31.12. a zaměstnanec nedostal výpověď ani nebyla uzavřena dohoda o ukončení pracovního poměru, ani nebyla uzavřena dohoda o změně pracovní smlouvy, bude zaměstnavatel i nadále povinen přidělovat zaměstnanci práci podle původní pracovní smlouvy. Pokud takovou práci nemá, vznikají překážky na straně zaměstnavatele.
Bylo by proto vhodné nastínit zaměstnavateli tuto skutečnost a zkusit se s ním domluvit na dalším postupu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.