Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem zaměstnaná ve státním sektoru jako učitelka na základní škole (studuji dálkově vysokou školu). Pracovní smlouvu jsem uzavřela v roce 2008 na rok, v roce 2009 mi byla prodloužena na dva roky - do roku 2011. Můžu zaměstnavateli příští rok oznámit, že trvám na tom, aby mě dále zaměstnával a smlouvu mi změnil na dobu neurčitou? A jak mám postupovat v případě, že bych během tohoto nebo příštího roku otěhotněla? Budu také moct (na nemocenské nebo na mateřské dovolené) požádat o změnu pracovní smlouvy na dobu neurčitou nebo mi prostě smlouva skončí? Miriam


ODPOVĚĎ:
Pokud bude Váš pracovní poměr na dobu určitou v roce 2011 trvat již 3 roky, jedná se o rozpor se zákoníkem práce, a Vy můžete po zaměstnavateli žádat, aby se pracovní poměr změnil na dobu neurčitou.
Vaše případné těhotenství neprodlouží pracovní poměr na dobu určitou, a pokud u zaměstnavatele pracovat již nebudete, nemůžete žádat prodloužení smlouvy na dobu neurčitou.
Uplynutím doby tak pracovní poměr skončí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.