Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 1.1.2018, tedy už 6 let nepřerušovaně pracuji stále u jednoho zaměstnavatele na stejné pracovní pozici jako sociální pracovník a na zkrácený úvazek. Po dvou prodloužení smlouvy, kdy už jsem měla mít smlouvu na dobu neurčitou mi neustále smlouvu na dobu určitou vždy s platností od 1.1. do 31.12. téhož roku. Nyní mi zaměstnavatel oznámil, že se mnou již příští rok nepočítá, a tím pádem mi smlouva na dobu určitou 31.12.2023 končí.

Chci se zeptat, má vliv na prodlužování smlouvy, pokud jsem u stejného zaměstnavatele pracovala jeden rok na 0,4 roku úvazku a další na 0,7 úvazku, ale vždy na stejné pracovní pozici? U zaměstnavatele už nechci příští rok pracovat (mobbing), ale chci odstupné. Chci se zeptat, jakou výši odstupného mohu požadovat? Chci se obrátit i na inspekci práci ohledně nepořádku v pracovních smlouvách (i ostatních mí kolegové dostávají po dvou prodloužení smlouvy zase smlouvu na dobu určitou). Musím před uplynutým platnosti smlouvy zaměstnavateli dát písemně najevo, že chci pokračovat? - ohledně soudního řešení a přiznání odstupného. Mám obavy, že by mě zaměstnavatel zpátky zaměstnal, aby mi nemusel dát odstupné. Já u něj ale už nechci pracovat. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 39 odst. 5 zákoníku práce platí, že sjedná-li zaměstnavatel se zaměstnancem trvání pracovního poměru na dobu určitou v rozporu s odstavci 2 až 4, a oznámil-li zaměstnanec před uplynutím sjednané doby písemně zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Návrh na určení, zda byly splněny podmínky uvedené v odstavcích 2 až 4, mohou zaměstnavatel i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby.
Je tedy nezbytné oznámit zaměstnavateli, že trváte na zaměstnání, a to do 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby.
Následně vznikne zaměstnavateli povinnost Vás dále zaměstnávat a Vám na druhou stranu povinnost práci vykonávat.
Aby vznikl nárok na odstupné, musel by Vám zaměstnavatel dát výpověď podle některého z důvodů uvedených v § 52 písm. a) - c) zákoníku práce:
a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách.
Při ukončení pracovního poměru jiným způsobem nebo z jiného důvodu nárok na odstupné nevzniká a zaměstnanec se nemůže odstupného domáhat.
Pokud by Vám nárok vznikl, byl by ve výši trojnásobku průměrného platu/mzdy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.