Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem firemní konzultantka na volné noze. Zajímalo by mě, zda si mě může klient - s. r. o. , najmout jako vedoucího pracovníka pro část svých zaměstnanců. Případně, za jakých podmínek by to bylo možné. Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den. Libuše.

ODPOVĚĎ:
V takovém případě je zde riziko tzv. švarcsystému, který je nelegální a je sankcionován.
Jedná se o výkon činnosti, při které osoby vykonávající pro podnikatele běžné činnosti v závislém vztahu (tj. pracovněprávním) nejsou jeho  zaměstnanci, ale formálně navenek vystupují jako samostatní  podnikatelé (osoby samostatně výdělečně činné, zpravidla  živnostníci). Zákoník práce totiž vyžaduje, aby závislá práce (tj. práce, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele a zaměstnanec ji pro zaměstnavatele vykonává osobně) byla vykonávána v pracovněprávním vztahu, typicky pracovním poměru.
Pokud byste měla dělat vedoucího pracovníka jiným zaměstnancům, lze očekávat, že z takové pozice byste naplňovala znaky závislé práce a tím se vystavovala riziku postihu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.