Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

U stávajícího zaměstnavatele, jedná se o velkou organizaci zřizovanou státem (vysoká škola), pracuji již 8 let (2011-2019). Za toto období mi byla prodloužena již několikrát pracovní smlouva a to vždy na dobu určitou. Momentálně mi pracovní smlouva vyprší k 31.12.2019. Od 3.9.2019 jsem v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství.

Ve stávajícím zaměstnání se vyskytuji občas během vycházek, kdy potřebuji např. doručit lístek na peníze, nebo předat nějaké informace o stavu rozpracované agendy. Při poslední návštěvě mi nejbližší nadřízený navrhl prodloužení stávající pracovní smlouvy o dalších 12 měsíců, přestože jsem ho informovala, že v březnu 2020 nastoupím na mateřskou dovolenou MD minimálně na 3 roky. Chtěla bych se zeptat, zda podpis takovéto smlouvy není v rozporu s pracovním právem, protože vím jistě, že v průběhu trvání smlouvy do práce nenastoupím. Nadřízený mi navrhl, že by toto prodloužení mohl opakovat i vícekrát. Já se však domnívám, že tento postup není správný a že by mi měl nadřízený případně navrhnout smlouvu na dobu neurčitou. Předem děkuji za Váš právní názor. S pozdravem Olivie.

 

ODPOVĚĎ:
Od 1.1.2012 byla zvláštní úprava pracovních poměrů na dobu určitou ve vysokoškolském zákoně zrušena, kdy od tohoto data se pracovní poměry akademiků včetně jejich prodlužování řídí zákoníkem práce (§ 39). Dle přechodných ustanovení téhož předpisu se zároveň k předchozím opakováním pracovního poměru nepřihlíží. Takto měly a stále mají vysoké školy možnost příslušným zaměstnancům prodloužit pracovní poměr dle okolností ještě dvakrát nejvýše o celkových 6 let.
Možnost znovu podepsat pracovní smlouvu na dobu určitou se tedy odvíjí od toho, kolikrát již taková smlouvy byla podepsána, kdy a na jak dlouho.
Vysoké školy také často využívají ustanovení § 39 odst. 4 zákoníku práce, podle něhož jsou-li u zaměstnavatele dány vážné provozní důvody nebo důvody spočívající ve zvláštní povaze práce, na jejichž základě nelze na zaměstnavateli spravedlivě požadovat, aby zaměstnanci, který má tuto práci vykonávat, navrhl založení pracovního poměru na dobu neurčitou, nepostupuje se podle odstavce 2 za podmínky, že jiný postup bude těmto důvodům přiměřený a písemná dohoda zaměstnavatele s odborovou organizací upraví
a) bližší vymezení těchto důvodů,
b) pravidla jiného postupu zaměstnavatele při sjednávání a opakování pracovního poměru na dobu určitou,
c) okruh zaměstnanců zaměstnavatele, kterých se bude jiný postup týkat,
d) dobu, na kterou se tato dohoda uzavírá.
Písemnou dohodu s odborovou organizací je možné nahradit vnitřním předpisem jen v případě, že u zaměstnavatele nepůsobí odborová organizace; vnitřní předpis musí obsahovat náležitosti uvedené ve větě první.
Tento postup je však sporný.
Pokud je při zohlednění všech podmínek možné uzavřít další smlouvu na dobu určitou, Vy z pracovní neschopnosti přejdete na mateřskou dovolenou a zaměstnavatel je o těchto skutečnostech informován (nejlépe písemně), nic nebrání tomu, uzavřít další smlouvu, i když nebude realizována.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.